Ако сте в Пловдив, гледайте „Късо кино във Фарго“

Днес от 20.00 часа ще се проведе деветото издание на инициативата „Късо кино във Фарго“ в едноименния клуб на ул. „Гладстон“. Присъстващите киномани ще имат възможност да се докоснат до няколко от образците в световната анимация. Сред тях са два шедьовъра на руския художник Юрий Норщейн - "Приказка на приказките" и "Таралежът в мъглата", както и емоционалният и изключително красив разказ "Човекът, който садеше дървета" на Фредерик Бак.

Майсторът Юрий Норщейн дебютира през 1968 година с 8-минутния филм "25-и. Ден първи“, който прави заедно с художника Аркадий Тюрин. Той е посветен на революцията от 1917 г.  През 1971 г., заедно с патриарха на съветската анимация Иван Иванов - Вано, Норщейн работи и върху филма "Битка при Керженец“ с изрезкова техника на анимиране. За филмите "Лисица и заек“ (1973), "Чапла и жерав“(1974), "Таралежът в мъглата“ (1975) и "Приказка на приказките“ (1979) Норщейн получава много награди и аплодисменти по цял свят. През 2003 г. в Токио "Таралежът в мъглата“ е обявен от специалистите в областта на анимацията за "най-добър филм на всички времена и народи“. 

Вторият режисьор, който ще бъде представен, е Фредерик Бак. Канадският аниматор започва пътя си през 1952 г., когато работи за анимационното студио на Националната канадска телевизия. През 1987 г. той получава „Оскар“ за най-добър анимационен късометражен филм за „Човекът, който засажда дървета“, а през 1994 г. отново е номиниран от Академията за най-добър анимационен късометражен филм за "Голямата река". През 1989 г. Фредерик Бак е повишен в званието "Рицар на Националния орден на Квебек". През 1990 г. става офицер от Ордена на Канада. 

 Входът за събитието е безплатен.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?