1939

Ако сте в Пловдив, елате на изложбата на Мартин Джачков

От днес до 2 октомври на алеята до фонтан "Деметра" в Цар-Симеоновата градина световноизвестният български художник Мартин Джачков поставя двадесет картини на изложба в сърцето на Пловдив. Името на експозицията е "Омагьосана душа", а осем нови портрета се представят за първи път пред публика.

Артистът от десет години твори в Париж в един от най-трудните жанрове на изящното изкуство - портретурата. Той е признат майстор на поетичния колаж. Чрез поетичните имена на картините си и символиката в тяхната материя артистът рисува магията на човешката душа.

Мартин Джачков е роден в Ловеч, където завършва езиковата гимназия. След това го приемат в клас за пластични изкуства в град Монпелие. В цяла Франция има само 4 подобни класа, за всеки от които ежегодно кандидатстват по 25 000 души. Той е един от 20-имата, които приемат. Първото поприще на българския артист е модният дизайн. В Монпелие създава своя марка - "Джачков", просъществувала активно 4 години, през които изгражда своя клиентела с редица известни имена.

 

Още интересни събития ще намерите в Справочника на Марица - най-добрия гид за Пловдив.

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?