1553

Ако сте в Пловдив, елате на честване в Регионалния исторически музей

Тържествена вечер по случай 170 години от рождението на проф. Антон Безеншек - „Словенецът с българско сърце“, ще се проведе днес от 18:00 часа в зала „Съединение“ на Регионален исторически музей-Пловдив.

Събитието се осъществява под патронажа на председателя на ОбС-Пловдив г-н Атанас Узунов, а много специален гост ще бъде Н. Пр. Наташа Бергел - посланик на Република Словения в България. 

Роденият на 15 април 1854 г. проф. Безеншек живее цели 20 години в Пловдив. Той основава първото певческо дружество у нас и е създател на стенографията в България. Удостоен е с отличието „Почетен гражданин на град Пловдив“.

Как талантливият словенец се оказва в България, защо числото 8 е било важно за него и още много любопитни факти за живота на Безеншек ще научите тази вечер. 

Домакин и организатор на събитието е Регионален исторически музей-Пловдив, съвместно с Националното сдружение на стенографите в България, гимназия „Св. св. Кирил и Методий“, Държавен архив-Пловдив и философско-историческия факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“.

Слово за живота и делото на проф. Безеншек ще произнесат д-р Стефан Шивачев - историк, г-н Карамфил Матев - председател на Националното сдружение на стенографите в България, гл. ас. д-р Самуил Шивачев - историк.

За музикалната атмосфера на събитието ще се погрижи Девическа хорова формация „Евмолпея“ при ОДК-Пловдив с диригент д-р Алия Хансе и клавирен съпровод Йорданка Иванова.

Всички най-интересни събития от Пловдив и региона може да намерите в нашия уникален справочник!

 

 

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?