Следвайте ни

Ако сте в Пловдив: Два поредни дни играят "Майстори" в Драмата

viber icon

Любителите на Мелпомена в Пловдив ще имат удоволствието да се докоснат до "Майстори" от Рачо Стоянов. Постановката на театър "Н. О. Масалитинов" е довечера от 19.00 часа на Голямата сцена. Следващата е утре на същото място, със същия начален час.

Пиесата „Майстори“ превръща историята за двамата дърворезбари Найден и Живко и тяхното съперничество за сърцето на Милкана в драма с антични размери. Красотата като вдъхновение и красотата като жертва е възелът на конфликта в тази класическа творба на Рачо Стоянов.

За да се изправи зрителят пред вечния български въпрос: непременно кръвта ли е спойката на българския градеж; задължително ли е иконостасът на мъжа и твореца да е вдигнат върху женските сълзи и болка?

Пиесата “Майстори“ е сред образците на българската драматургия, съчетава в себе си романтичната памет за Възраждането и съвременните колизии на националния ни характер. 93 години след премиерата и под тепетата правят шести прочит, като негов режисьор е Асен Шопов.

На 14 септември 1927 година с "Майстори" се открива сезонът на Пловдивския театър и успехът е толкова невероятен, че Рачо Стоянов се превръща за една нощ в литературна звезда, а пиесата - в литературна сензация. Преведена е на френски, сръбски и чешки и е поставена в Загреб, Белград и Прага.

Участват: Симеон Алексиев, Русалина Чапликова, Константин Еленков, Мария Сотирова, Явор Бахаров,  Мария Генчева, Добрин Досев, Валери Кьорлински, Марин Младенов, Красимир Василев, Петър Тосков, Стефан Попов и Николай Станчев.

Постановъчен екип: сценография - Асен Шопов, костюми - Цвета Маринова, фотограф - Георги Вачев, плакат - Георги Вачев и Явор Димитров.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай