46

Ако сте в Пловдив, чуйте как Вълдобрев и ученици пеят край фонтаните

На 21 юни се отбелязва Международният ден на музиката. Днес Пловдив ще се присъедини към световните градове в повече от 100 държави на 5 континента и ще отбележи  празника с два концерта под надслов „Пловдив е музика“.

Сдружение „Избери България“ кани пловдивчани и гости на града в 14.00 ч. край фонтаните в Цар Симеоновата градина. Там Стефан Вълдобрев и учениците от Музикалното училище „Добрин Петков“ ще пеят и ще говорят за музика. От 18.00 ч. в парк "Рибница", район "Северен", Асен Павлов и професионалистите от „Чинари“ ще се надиграват с младите танцьори от читалище „Кирил Дженев“, там ще пее и фолклорният хор на НУМТИ. Водещ и на двете места е Наско Стоянов от БГ Радио. Музикалните празници „Пловдив е музика“ се осъществяват с финансовата подкрепа на Община Пловдив и са част от Културния календар на града за 2022 г.

Международният ден на музиката е създаден през 1981 г. във Франция от тогавашния министър на културата Жак Ланг. Неговата културна дейност започва през 1963 г., когато създава и става директор на Международния театрален университетски фестивал в Нанси, а през 1972-ра оглавява Théâtre de Chaillot. Жак Ланг е министър на културата на Франция (1981-1986 и 1988- 1993) и министър на образованието (1992-1993 и 2000-2002). Избран е от президента Митеран за министър на културата през 1981 г., след като е бил говорител на предизборната му президентска  кампания. Той е създател на празника Fête de la Musique, провеждан на 21 юни всяка година. Празникът е насочен към любителите музиканти и към професионалните изпълнители на музика, които организират  безплатни и спонтанни изпълнения на открито. След 1981 г. този ден постепенно започва да се празнува в много страни по света.

Още за събитията в Пловдив и региона - в най-добрия културен гид Марица" Справочник.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?