Следвайте ни

Ако сте в Пловдив: "Аз, Сизиф" бута камъка на сцената на Кукления

viber icon

Има ли смисъл животът? Отговор на този екзистенциален въпрос ще се опита да даде спектакълът "Аз, Сизиф", който ще се играе на сцената на Кукления театър от 19 часа тази вечер. Режисурата и драматургията са поверени на Веселка Кунчева, която проследява Човека от самото му раждане до неговата смърт. Eтапите, през които преминава, са пречупени през древногръцкия мит за Сизиф - прокълнат вечно да бута огромен камък по скала, заради дързостта си да отстоява свободата си.  Когато стига върха на скалата, камъкът пада всеки път и той започва отначало. Като в Гоголев сън Човекът влачи собственото си съществуване, въпреки желанието си да избяга, да се скрие от себе си, да се пречупи, да се освободи.

"Аз, Сизиф" е моноспектакъл, чието визуално решение е актьорът и неговите лица. Чрез специална технология сценографът Мариета Голомехова разработва многобройни варианти на силиконови маски и глави на лицето на самия актьор.

„В спектакъла изследваме пътя на непрекъснатото завръщане на Човека към себе си. Още в античността философите съзират абсурдността на човешкото поведение. По какъвто и път да тръгне, в каквото и да се опитва да се превърне, каквито и бягства да прави, Човек вечно се завръща към себе си. Човешкият живот е повторение на едно и също действие. Спираловидно, еднакво, предвидимо. И този безкраен акт ни кара да се замислим не над смисъла, а над безсмислието на човешкия живот", казва за постановката Веселка Кунчева.

"Аз, Сизиф" е отличен в страната и чужбина с множество награди за спектакъл, режисура, актьорско майсторство, сценография, музика, хореография, експериментални форми, награда на критиката, високи постижения в театралното изкуство. Участвал е в международни театрални фестивали в Германия, Русия, Холандия, Швеция, Полша, Румъния, Франция, Турция, Испания, Иран, Хърватия, Украйна, Беларус, България и много други.

Спектакълът на Веселка Кунчева не е непознат за пловдивчани. Той бе представен за първи път в града под тепетата през 2013 година. С него тогава стартира фестивалът „Двама са малко, трима са много”.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай