Следвайте ни

"Ако Роналдо беше Чехов" или сблъсъкът на телесното с духовното

Утре е премиерата на втората пиеса на Кенан Тополян

viber icon
ХАСКОВО, Михаил МИХАЙЛОВ

"Ако Роналдо беше Чехов" е постановка за двете линии от живота - физическото и духовното. Те се борят една с друга, противопоставят се, но и се допълват и не могат една без друга. Естествено това е метафора, която показва по един сатиричен и леко комедиен начин погледа върху живота на цялата трупа на хасковския театър.
Утре от 19 часа е премиерата на новия спектакъл на ДТК "Иван Димов" - "Ако Роналдо беше Чехов" постановка на Елин Рахнев. Музиката на спектакъла отново е на китариста на "Остава" Георги Георгиев, който я пише специално за това представление.

Автор на текста и сценария отново е Кенан Тополян. Това е втората му пиеса след "Дубльори", която пожъна голям успех. Всъщност творецът Кенан Тополян е събирателен образ на цялата трупа на хасковския театър, като всеки неин член е давал свои идеи за написването на сценария. Актьорите и този път са си партнирали с режисьора Рахнев и в симбиоза са направили един спектакъл за успелия творец. Всъщност името на този събирателен образ идва от две знакови за Хасково места - парка "Кенана" и легендарната и възпята в песни река с тополите.
Докато в първата "серия" ставаше дума за неуспелия провинциален актьор, който е дубльор в театъра и чака с нетърпение да се включи в "играта" или да излезе на сцената, то сега става въпрос за успелия и реализиран човек, който вече нищи големите житейски въпроси.

В пиесата се преплитат умело двете нишки на духовното и телесното начало, за основа е взета "Три сестри" на Антон Павлович Чехов, но всичко останало е плод на въобръжението и светоусещането на трупата. Димитър Атанасов - Шърата играе самия Чехов, а останалите носят по малко и от руския гений и от футболния бог - Роналдо в себе си. Точно кой от всички Роналдовци представят ще стане ясно на тези, които дойдат на премиерата, каза Директора на театъра Стелиян Николов. В ролята на "сестрите" са Добриела Попова, Иванка Шекерова и Николета Малчева. Петър Влайков и загадъчният в тази постановка Стефан Цирков допълват или по-скоро изпълват сцената и сценария.

Елин Рахнев не скри задоволството си от това да работи с екипа на хасковския театър. Тук всички сме приятели, живеем заедно и всеки зачита мнението на другия, има някаква магия между нас. Освен това всички сме влюбени в театъра и никъде другаде не съм работил в такава атмосфера на любов. За мен театър в атмосфера на приятелство и любов, каза Рахнев. И допълни, че всички актьори от трупата обичат футбола и ако не е така постановката не е можеше да се реализира.

На въпроса към актьорите, коя от двете линии в постановката ви е любима, Петър Влайков отговори - "нямаме любима линия, и двете са една симбиоза, като двете страни на една монета. Телесното не може без духовното и обратното.
Театърът е продукт на целия екип, затова и по между си се наричаме "ХДТ" или Хасковски драматургични тигри, пошегува се Стелян Николов, който е директор на театъра и играе в пиесите.
Билети за премиерния спектакъл все още има и може да си ги закупите на касите на театъра./Марица

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?