"Академика" огласи катедрала в Париж

Китарен ансамбъл „Академика” направи невероятен концерт във френската столица Париж по покана на д-р Елена Радева-Николова от Асоциация за културен обмен „Арт Галерия Константин“ Франция.

Посланието на концерта, по думите на д-р Радева, е: „Да предадем на младото поколение най-важните добродетели на българина – да пази културата, традициите, изкуството, артистите си.“  

Под изографисаните с библейски сюжети сводове на катедралата „Света Елизабет Унгарска“ многобройната публика от французи и българи се докосна и развълнува от живителната сила на българският дух, претворена в богата програма от класическа музика (Бах, Бизе, Пиацола и др.) в комбинация с български творби от Петко Стайнов, Пламен Арабов и Марин Големинов.  

Като оркестър със силно емоционално въздействие и разнообразен репертоар определи нашите музиканти проф. Арно Дюмонд, световноизвестен класически китарист, композитор и дългогодишен преподавател по класическа китара в Парижката консерватория.  

„Пловдив е винаги с нас – коментира д-р Радева – той е тук с Академика, уникален, вечен, с многовековни традиции и културна столица не от вчера“! 

Изявите на „Академика” се осъществиха благодарение финансовата подкрепа на програма „Мобилност” към дирекция „Култура, археология и културно наследство” на Община Пловдив и „Фондация за развитие на артистични таланти“ в лицето на Иван Фратев.  

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?