Следвайте ни

„Ахат" ще разцепят Младежкия хълм

viber icon

Легендите от група "Ахат" подаряват свой концерт на пловдивчани на 15 юли на сцената на Младежки хълм от 20 часа. Феновете им ще могат да го гледат безплатно. 

„Ахат” е българска рок-група, създадена през есента на 1986 г. След няколко участия на фестивали, АХАТ са избрани за подгряваща група на юбилейното турне на „Щурците”. 

В началото на 90-те решават да опитат късмета си в Холандия. Там участват в конкурс на Yamaha. Класирани са на пето място от около 500 участници, но след това са дисквалифицирани защото конкурсът е само за музиканти от Бенелюкс. След това групата се разпада. 

През 1998 г., групата се събира отново, за да открият софийските концерти на легендарните Deep Rurple. Групата вече е с променен състав - основният композитор и китарист Божидар Главев изоставя рока и намира хармония в религията. 

На 14 юни 2003 г. АХАТ свирят пред над 10 000 души на стадион Академик, където подгряват публиката за Whitesnake.

Но голямото им завръщане всъщност е през лятото на 2003, когато тръгват на голямо национално турне за пръв път от 1991 г. насам.

На 19 май 2004 г. албумът “Made in USA” вече е официално на пазара, във формат на мултимедиен компактдиск, касета, видеокасета и DVD.

През 2017 г. живеещите в България членове на групата предприемат юбилейно турне из страната с гост-музиканти от ANALGIN и специален гост Joe Lynn Turner.

През есента на 2018 г. АХАТ отбелязват 30 годишнината от излизането на "Походът" с голям концерт в Зала 1 на НДК.

Изявата на групата е част от проект "Ахат-Еволюция" на Национален фонд "Култура". 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?