Абитуриенти от НХГ „Цанко Лавренов“ с изложба „Калиграма“

Дипломантите от 12. клас в специалност „Рекламна графика“ на НХГ „Цанко Лавренов“ представят своята нова изложба „Калиграма“.

 

Те са създали въздействащи графични образи, свързани и посветени на любим текст от известен писател. Учебната задача е реализирана под ръководството на преподавателя по специални предмети Петър Чучулигов. 

Гимназистите показват съвременна разработка и своя личен поглед върху изкуството на калиграмата. Това са портрети от думи, нарисувани мисли, с които поезията се извежда отвъд класическите граници на текста и се свързва с графични изображения, изградени от думи. Калиграмите са зооморфни или антропоморфни композиции, съставени от букви. Те са част от поезията и създават образи, изразяващи визуално идеята и темата на стиховете. 

Създаването на изображение чрез красиво изписан текст има древна история и е част от изкуството на калиграфията. Древногръцкият поет Симий от Родос пише три кратки поеми, при които крайните линии на стиха са подредени така, че куплетът или цялата поема да имат форма на предмета, за който става дума в произведението. Едни от най-красивите  рисунки от думи са открити в манускрипт от IX век, наречен “Аратеа”. Всяка една от страниците съдържа поема на латински език от древногръцкия поет Арат под формата на рисунка и калиграфски изписан текст. В исторически план калиграмите са намерили място и в ислямската артистична традиция при изписване на текстове от Корана. 

Терминът „Калиграма“ официално е въведен за първи път от френският авангардист Гийом Аполинер, който през 1918 г. издава сборник от поеми-изображения „Калиграми – стихотворения за мира и войната 1913 – 1916”. Днес много съвременни български и чуждестранни творци създават калиграми и представят литературно творчество като красива визуална форма и послание.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?