9-годишна цигуларка плени московски професор

Тя има толкова национални и международни призове и награди, а е едва на 9 години. Третокласничката от Музикалното училище Екатерина Георгиева е успяла да плени дори шефа на катедрата по цигулка в Московската консерватория "Чайковски" Едуард Грач, който я поканил да се обучава в училището към артакадемията. Професорът чул изпълненията на нашето момиче в You Tube и веднага й пратил покана за участие в престижния конкурс "Канети", който тази година се провел в Италия. Надпреварата била за изпълнители над 18 години, затова Катя била включена във фестивалната програма. Там малката цигуларка станала трета, а след изпълненията й руските професори от журито я нарекли "колежке". Пътуването на Катя в Италия станало възможно благодарение на фондацията на Димитър Бербатов, която отпуснала средства за пътуването.

Никой от семейството на детето не се занимава с музика или инструмент. Откривател на таланта й станала Дарина Данкова, която и в момента е неин преподавател в Музикалното училище. Още на 7 години талантливата Катя се явява на конкурса "Светослав Обретенов" и печели първо място с най-трудната програма. Следва златен медал от "Орфеева дарба" и пак първо място от цигулковия конкурс в Ниш, където виртуозното й изпълнение й носи максимума от 100 точки.

Екатерина прекарва с цигулката повече време, отколкото с компютъра, но казва, че това не <210> тежи. Свири по четири часа дневно извън училище, а ако прекъсне дори само за един ден, започвала инстинктивно да движи пръстите си. Скоро й предстои майсторски клас при Жерар Пуле - учител на Светлин Русев. А през лятото - участие в голям цигулков конкурс в Италия, където голямата награда е концерт в "Карнеги хол".

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой е най-големият проблем на Пловдив, за който искате отговор от кандидатите за кмет?