46

89-годишният Асен Шопов представя "Майстори" в Драмата

Най-играната и популярна българска драма - „Майстори”, отново е на сцената на пловдивския Драматичен театър. Спектакълът по литературния шедьовър на Рачо Стоянов, представящ най-трагичния любовен триъгълник в националната ни драматургия, е в прочита на 89-годишния доайен сред родните режисьори Асен Шопов. Представлението е от 19 ч. довечера в Голямата зала на Драматичния театър.

"Майстори" превръща историята за двамата дърворезбари Найден и Живко и тяхното съперничество за сърцето на Милкана в драма с антични размери. Красотата като вдъхновение и красотата като жертва е възелът на конфликта в тази класическа творба на Рачо Стоянов. За да се изправи зрителят пред вечния български въпрос - непременно кръвта ли е спойката на българския градеж; задължително ли е иконостасът на мъжа и твореца да е вдигнат върху женските сълзи и болка.

„Майстори“ може да се нарече любима пиеса за режисьора Асен Шопов. Според него това е една от най-силните и най-внушителните пиеси, класика в българската драма. След всяко представление оставал с усещането, че все има още какво да покаже.

Сценографията на спектакъла е на режисьора Асен Шопов, а костюмите са дело на Цвета Маринова. Музикалното оформление е на Михаил Шишков-баща, а публиката ще чуе запис от изпълнение на кавал на Теодосий Спасов.

В "Майстори" участват Симеон Алексиев, Русалина Чапликова, Константин Еленков, Мария Сотирова, Явор Бахаров, Мария Генчева, Добрин Досев, Валери Кьорлински, Марин Младенов, Красимир Василев, Петър Тосков, Стефан Попов, Тодор Генов. 

Какви други интересни събития можете да посетите днес, четете на spravochnik.marica.bg - най-добрия гид за Пловдив.

Още за събитията в Пловдив и региона може да откриете в най-добрия културен гид - "Марица" Справочник.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?