8-годишна пловдивска пианистка триумфира на световен конкурс в Ница

8-годишната Хрисиана Савова бе отличена с абсолютната първа награда на международния клавирен конкурс – „Concours International de Piano de Nice Côte d'Azur“-2019, който се проведе във френския град Ница. Малката музикантка спечели сърцата на строгото жури с изпълнението на „Фантастичен танц“ от Роберт Шуман и „Тарантела“ от Сергей Прокофиев.

Хриси отвя конкуренцията от цял свят в категория „дебютант“ и се прибира у нас с грамота за първо място и купа. 

„Изключително съм горда с дъщеря си. Специалната купа се връчва само на тези, които са спечелили пълен брой точки при изпълнението си“, каза за „Марица“ майката на Хриси – Дарина.

Тя допълни, че това не е първият приз на дъщеря й. Талантливата пианистка има зад гърба си редица награди, но най-новата се отличава от останалите, тъй като мащабите на конкурса са огромни, а с тях расте и гордостта на близките. 

„Не всеки, който реши, може да отиде във Франция и да се надпреварва. Кандидатите минават през специфична селекция. За да станат част от надпреварата, желаещите да участват трябваше да изпратят видео с подготвеното от тях произведение. Чак след това имаха шанса да бъдат допуснати до следващ кръг“, обясни Дарина.

На видеото си Хриси изпълнява безупречно мелодиите, които е подбрала, благодарение на музикалния си педагог Светлана Косева. Преподавателката дава насоки на младата дама още от предучилищната, а съвместната им работа продължава и сега в НУМТИ „Добрин Петков“.  

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?