Следвайте ни

720 греят в конкурса "Широка лъка пее, свири и танцува"

viber icon

Внушително стълпотворение от подрастващи певци, инструменталисти и танцьори и техните преподаватели от цялата страна се събра в Широка лъка днес за старта на първия по рода си национален конкурс "Широка лъка пее, свири и танцува". Форумът бе открит тържествено в голямата зала на Националното училище за фолклорни изкутства.

"Родопа трябва да я видиш със сърцето си. Тя звучи в ручилата на гайдите, омайва с пленителна сила и с обаятелният дъх на родопския здравец и орфеевото цвете силивряк. Родопа е планината на Орфей, а Николай Хайтов я нарича планината с душа. Никъде по света хората не пеят толкова вглъбено и всеотдайно, колкото родопчани. За тях песента е начин на живот. С нея се радват и тъжат. С нея страдат и мечтаят. Именно тук, в сърцето на Родопите, е скътано прекрасното ни училище. Тук остава непреходното - музиката и песента. Широка лъка е културно и просветно средище, а Национално училище за фолклорни изкуства (НУФИ) е с почти половинвековна история. НУФИ отваря гостоприемно врати за всички вас в два от най-прекрасните празници в навечерието на Великден - Лазаровден и Цветница, свързани с плодородието на земята, с потомството, с младостта, с възраждането на природата за нов живот. Нека тази символика превърне следващите два дни в празник на духовността и на българското музикално и танцово изкуство. Нека младостта и красотата на България да влезнат в нашия дом - НУФИ - домът на фолклора". С тези думи преподавателят в НУФИ-Широка лъка по български език Пенка Василева поздрави всички гости и участници в конкурса.

Събитието уважиха кметът на община Смолян Николай Мелемов, негово високопреподобие архимандрит Висарион и кметът на Широка лъка Васил Седянков.

Приветствие отправи към множеството и директорът на НУФИ Стоянка Тенова.  "Когато започнахме организирането на конкурса с няколко мои идеи и няколко мои колеги, имахме вярата, надеждата и любовта, че днес тук ще съберем млади дарования от цяла България. Защото Широка лъка не е случайно място. Широка лъка е култура, история и просвета. И неслучайно преди 48 години Широка лъка е приела гостоприемно Средно музикално училище за народни инструменти и пеене. В този прекрасен учебен комплекс, създаден с таланта на архитект Лилия Граматикова и с работливите ръце на широколъчани, които са взели участие в градежа, днес нашите ученици имат възможност да получат своето професионално музикално образование именно в Национално училище за фолклорни изкуства - Широка лъка. Щастливи сме, че в този храм на изкуството днес имаме възможност да посрещнем най-младото поколение таланти, техните учители, родители и почитатели.
Разбира се, истинското осъществяване на конкурса нямаше да бъде възможно без хора, които да ни повярват, да имат надежда в нас и да ни обичат. И това бе кметът на община Смолян Николай Мелемов, който прие да бъде патрон на нашия конкурс", каза в словото си Тенова.

Кметът на община Смолян Николай Мелемов заяви пред публиката и участниците, че за него е привилегия и чест да бъде на откриването на първия по рода си фолклорен конкурс, който е празник на българщината и патриотизма и на нашия фолклор. "Няма по-подходящо място от Широка лъка за този фестивал. Защото Широка лъка е център на нашия фолклор, тук се пази традицията, тук се почита българщината, затова община Смолян застава зад тази инициатива, също и Пловдивската митрополия, за което й благодаря. Убеден съм, че този фестивал ще стане традиционен и ще ни събира на такъв празник като днешният всяка година", каза Мелемов като пожела на всички приятни емоции и ги призова да бъдат патриоти.

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?