Следвайте ни

70 хиляди кръстосваха Пловдив в НОЩта

Над 70 000 посетители преоткриха Пловдив в рамките на НОЩ/Пловдив 2019. Мащабното събитие, което тази година се проведе за 14 път под мотото “Общо място”, представи над 130 изложби, ателиета и спектакли, предлагайки необикновено пътуване във времето и културния живот на Пловдив. 

Посетителите, както от България, така и от чужбина, се сляха не само с изкуството, но и с необикновения дух в града.

 “Проведената НОЩ/Пловдив 2019 даде всички основания за още по-голям икономически ефект за града от измерения преди четири години, когато той беше между 1 млн лв и 1.4 млн лв. Фактор за това са организацията на събитието, неговото богато арт съдържание, интереса на хилядна аудитория, нейния профил и покупателната сила на жителите на Пловдив, която се увеличи с около 45% за този период”, коментира Георги Стоев, председател на Тракия Тех. 

 

Богатата програма преведе посетителите през ключови места за Пловдив като Римския стадион, Драматичния и Античния театър, и показа скритите кътчета на Стария град - Източната порта, Данчовата къща, къща Стамболян. 

Сред различните пърформанси, изложби и ателиета се открои магическият ритуал A.S.T.R.A.L.O.R.A.C.L.E.S., който превърна първата вечер в специално преживяване за неговите зрители на Римския стадион. 

В късните часове на НОЩта мащабният аудио-визуален проект Ground Control преобрази Античния театър със силно въздействащи на сетивата мултимедия и музика. „Фестивалът ни предложи възможността да създадем уникален аудио-визуален пърформанс на сцената на Античен театър. 

Благодарни сме за топлото посрещане на пловдивската публика е се надяваме да се върнем скоро за нови проекти“, посочва френският експериментален музикант Аксел Рижо, който създаде специално за НОЩта проекта в сътрудничество с  Петко Танчев. 

Сред акцентите на събитието присъства изложбата “Open Art Files: Записки и бележки под линия” с куратор Вера Млечевска, която обединява в разговор над 50 български автора от три десетилетия. Изложбата може да бъде посетена в галерия “Капана” до 30 септември.  

Тази година в събитието взимат сериозно участие и корпоративни партньори, които подкрепят представянето на съвременно изкуство в града. „Нощта 2019 беше премиера за мен в Пловдив. 

Живата сцена на града е вдъхновяваща, а разнообразието от инициативи завладяващо. С нашата изложба на Франц Кафер / Лазар Литаков / Мартина Вачева в SKLAD колекцията evn се почувства не само в добри ръце, но и част от града и неговите живи жители“, допълва кураторът Хайке Майер-Рипер. 

Със своята четиринадесетгодишна история НОЩ/Пловдив успя да се превърне в едно от най-мащабните културни събития в България и в най-големия фестивал за изкуство в градска среда. 

Грозделина Георгиева от Етнографски музей - Пловдив отбелязва: “Тази година имаше повече посетители от предишни години и залите не оставаха празни и за минута“. Както и другите музеи, така и галериите отбелязват, че са са впечатлени от интереса към събитието и вниманието на посетителите, тяхната запознатост и любопитство към изкуството като отбелязват, че НОЩ/Пловдив е развила позитивно своята аудитория през годините. 

Според тях посетителите са били повече от обикновено, въпреки че през 2018 г. по изключение фестивалът не се състоя. Неговото завръщане през 2019 г. показа, че не само сме заедно, и имаме нужда от това - днес, повече от всякога, но показа и как сме заедно.

 

Руслан Йорданов

Журналист

Руслан Йорданов е културен и политически репортер. Магистър по журналистика от СУ „Св. Кл. Охридски“. Носител на награди за журналистика „Черноризец Храбър“ (2010 г.) и „Пловдив“ (2017 г.).   Още

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?