Следвайте ни

6000 планетариума по света искат филмите на Природонаучния

viber icon

Над 6000 искания от цял свята е получил Природонаучният музей за да предостави права за прожектиране на двата си нови филма, които са финансирани с пари от Европейската космическа агенция ESA. 

Запитванията са по електронната поща.

Преди две години културната институция защити проект за 100 хиляди лева.

Откъс от филмите бе пуснат на кмета Здравко Димитров. С него бе и зам.-кмeтът по култура Пламен Панов, както и кметът на район „Централен” Георги Стаменов.

Филмите „Космическият устрем на Европа” и „Да запазим нашата ценна планета” вече са готови. 

Според договора с ESA, Природонаучният музей притежава правата за разпространението им в трети страни извън ЕС.

Повечето от тези 6000 запитвания за пускане на филмите са именно от планетариуми, училища, музеи и университети от такива страни.

„Имаме официално искане дори от Хавайските острови. Интересът е голям от много места”, каза директорът на музея д-р Огнян Тодоров.

В ESA влизат 22 европейски държави. България е кандидат за пълноправно членство и в момента има статут на наблюдател. 

„С тези два филма ние помагаме за бъдещото ни пълноправно членство в ESA. Това е актив на страната”, подчерта зам.-кметът Пламен Панов.

„Това е най-добрият Природонаучен музей в България. Той ще продължи да се развива като за тази година ще получи 80 хиляди лева за довършването на зала „Лотос” и още 80 хиляди за трите нови аквариума в приземния етаж”, каза кметът Здравко Димитров.

Кметът разгледа първите геоиди - тактилоскопични модели на Земята и планетите, които са за предназначени за незрящи посетители. Видя и гордостта на аквариумната колекция на музея - черноперата рифова акула Лари.

4-те международни проекта на музея

Директорът на музея гл. ас. д-р Огнян Тодоров представи накратко четирите проекта, но които работи музеят. Първият е “Разработване на дигитални планeтариумни програми и съпътстващи образователни събития, представящи мисиите на Европейската космическа агенция - ЕКА” към програмата ESA PECS.

Вторият проект на РПНМ- Пловдив, в частност отдел Планетариум, получи и прие предложение да се превърне в национален възел на Международния Астрономически Съюз (МАК)- организация на професионалните учени в областта на астрономията.

Третият проект е свързан с  едно от основните направления, в които се развива РПНМ-Пловдив в последните години - подобряване на преживяването на посетителите и разкриването на експозиционните богатства пред по-широка аудитория, включително хора с увреждания.

Четвъртият проект, който музеят реализира е “Учебни помагала, видео уроци и образователни работилници по биология и астрономия за Регионалния природонаучен музей – Пловдив” (МК).

 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?