55 майстори показват 110 мозайки в Балабановата къща

110 мозайки на автори от 8 държави пристигат в Пловдив за III-тото издание на Международния мозаечен форум „Балкански мостове”, която започва на 16 април. Някои от творбите са големи и е било истинско приключение преминаването им през няколко граници. 

Откриването на форума има символично значение и неслучайно е в навечерието на освещаването на Епископската базилика на Филипопол, което ще е на 18 април. 

В „Балкански мостове III” участват 55 автори. Те ще подредят творбите си в пространството на Балабановата къща в Стария град. 

Куратор на събитието е пловдивският творец Крум Шаранков. Той е майстор на мозаечния жанр в изобразителното изкуство. Заедно с представители на Община Пловдив и домакините от ОИ „Старинен Пловдив”, ще пререже символично лентата за старт на очаквания форум в 18 часа в петък. 

Творбите са подбрани от жури в състав - проф. Илия Илиев, проф. Емилия Константинова и доц. Елена Кантарева – Дечева. 

 Целта на новото издание на „Балкански мостове“ е да покаже, че Пловдив е уникално място, в което мозайката като културно-исторически артефакт и съвременните мозаечни тенденции могат да съществуват в съзвучие. 

„Подготвили сме един празник за сетивата, едно пиршество от цветове и идейни концепции, чрез които публиката ще съпостави различните мозаечни школи”, каза председателят на Асоциацията на българските мозаисти Крум Шаранков. 

„Балкански мостове III” може да бъде разгледана в сводеста и дълбока зала на Балабанова къща в периода от 17 до 30 април. Настоящото издание е част от Културния календар на Община Пловдив за 2021 година и се финансира по компонент 3 „Гражданска активност”.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?