46

50 наши издателства идват на "Пловдив чете"

Официалното откриване на най-големия литературен фестивал в България „Пловдив чете“ е на 13 юни от 20 ч. на Античния театър.

По традиция на откриващото събитие ще бъдат връчени наградите „Орфеев венец“ за най-изявен поет през изминалата година, както и „Златна четка“ за най-добро художествено оформление на книга. 

Тази година 50 български издателства, включени в пловдивската Алея на книгата, ще бъдат разположени на площад Централен.

Публиката ще може да се наслади и на музикалния спектакъл „Приказката“ – концерт на група P.I.F., със участието на Владимир Михайлов (вокал), Ерсин Мустафов (вокал), Иван Велков (китара), Мартин Профиров (барабани), Христо Михалков (бас китара) и Поли Герасимова (мултимедия).

Няколко часа преди това в 17 часа в Къща музей „Христо Г. Данов“ ще се проведе традиционното връчване на Националните литературни награди „Христо Г. Данов“, организирано от Министерството на културата и Община Пловдив.

По време на фестивала ще има срещи с писатели, преводачи, художници, четения и творчески срещи, премиери на нови книги, дискусии, изложби, концерти, арт работилници и рецитали ще оживят Пловдив по време на фестивала. 

Премиери на своите най-нови книги ще имат такива знакови за българската литература имена като Здравка Евтимова, Иван Станков, Чавдар Ценов, Йордан Славейков и Маргарита Петкова. Последните си работи ще покажат Добромир Банев, Костадин Костадинов, Атанас Капралов, Антония Апостолова, Йоанна Елми и Антон Баев.

Другите автори, които ще дойдат на "Пловдив чете" са Радослав Бимбалов, Светлозар Желев, Валентин Дишев, и Нейко Дамянов. Ще гостуват Кирил Василев, Владислав Христов и Поли Муканова.

По традиция ще се включат и множество чуждестранни автори. Ще гостува румънският писател Богдан Станеску, който ще говори за читателските вкусове и издателските политики. 

Ще бъде представен романът на италианският писател Джовани Додзини „И Бабукар водеше колоната“ (носител на Наградата за литература на Европейския съюз 2019).

Чуждестранни гости с техни книги на „Пловдив чете“ през 2022 г. са и украинските писателки Евгения Белорусец с романа й „Щастливи падения“ и Гаска Шиян с книгата й „Зад гърба“.

Чешкият център в София ще представи романа на чешкия писател Михал Сикора „Пет мъртви кучета“.

В рамките на фестивала ще се проведе среща - разговор с екипа от Грузия и лично с Ниня Мачарашвили, директор на екипа, работил по организацията на международния проект „Тбилиси – световна столица на книгата 2021“.

Децата също не са забравени. За тях ще има специални представяния на детски книги. Писателката Петя Кокудева ще представи на най-малките най-новата си книга „Иху-биху-измислячус“, а малките читатели ще могат да се докоснат до множество детски книги на платформата „Книгоходец” и на издателство „Точица“.

Ще се състои традиционното от няколко години връчване на наградите „Читател на годината от 5 до 105“ на Народна библиотека „Иван Вазов“.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?