Следвайте ни

5 дка картина на Майстора ще плава на Гребната

viber icon

Грандиозна версия на картината „Девойка със слънчогледи“ на Владимир Димитров-Майстора ще плава тази събота, 15 юни, на Гребната база. Платното ще бъде с размер от 5 дка, съобщи авторът на проекта Евгени Серафимов. Арт-инсталацията е начин за гениалния космос на Майстора да се отвори прозорец към Европа и света, каза учителят по рисуване от Кюстендил Евгени Серафимов.

Девойкатта ще бъде обградена от 24 слънчогледи. Картината ще бъде готова около 11,30 часа сутринта и ще стои до другата сутрин срещу официалните трибуните.  В 21,30 пък ще започне бласкаво светлинно-танцово шоу. Портрети на легендарния художник ще бъдат прожектирани върху водни стени чрез 3D мапинг, балетен спектакъл също ще изобра платна на Майстора. Екипът ни наброява 60 човека, които са вдъхновени да направят нещо невиждано досега, подчерта Серафимов.

За да съединят отделните платна върху водата и да ги привържат към шамандурите те са използвали 4,5 км свързваща лента. „Девойка със слънчогледи“ е нарисувана със 120 литра боя. Цялата инсталация е сътворена в Кюстендил и е докарана до Пловдив с огромен камион. „Гребната база е единственото място у нас, на което можеше да разположим водната картина. Въпреки че покрай последните наводнения в Пловдив си помислихме дали да не я направим в центъра на града“, пошегува се Евгени Серафимов.

Той ръководи школата по рисуване „Новите майстори“, с които са правили други щури проекти през годините – рисували са огромен портрет на майстори на площада в Кюстендил и 4 км гайтани по коритото на река Банщица.

Руслан Йорданов

Руслан Йорданов

Журналист - екип "Култура"

Руслан Йорданов е културен и политически репортер. Магистър по журналистика от СУ „Св. Кл. Охридски“. Носител на награди за журналистика „Черноризец Храбър“ (2010 г.) и „Пловдив“ (2017 г.).   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

ааа, нема нема

12.06.2019 | 15:33

па .и е.е маиката

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?