46

47 ученици идват за конкурса по актьорско майсторство

Заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов, заедно с директора на НГСЕИ – Пловдив, Николай Томов, ще дадат утре в 10 часа началото на Девети национален ученически конкурс по актьорско майсторство в Пловдив.

Мястото на конкурса е 3-то ателие на Националната гимназия за сценични и екранни изкуства (НГСЕИ), ул. „Петко Д.Петков“ № 8. 

В престижния Национален ученически конкурс по актьорско майсторство, който Националната гимназия за сценични и екранни изкуства в Пловдив организира за 9- ти път, участват талантливи ученици от цялата страна от средните училища по изкуствата и младежки театрални формации.

Те са от 8 до 11 клас, но ненавършили 18 г. до завършване на конкурса, и  участват в надпревара за стипендии (1-во,2-ро,3-то място в три категории), които Министерство на културата отпуска при условията на Наредбата за закрила на деца с изявени дарби.

Тази година участие са заявили 47 ученици от НГСЕИ- гр. Пловдив, НУМСИ ,„Проф. Панчо Владигеров“ гр. Бургас, НУМСИ „Христина Морфова” гр. Стара Загора, НУИ „Панайот Пипков“ – гр. Плевен. Те се състезават в направления: Драматичен театър, Куклен театър, Невербален театър/Пантомима. Учениците се представят с монолози, откъси от пиеси, куклени етюди и части от проза.

Авторитетно жури и тази година е натоварено с нелеката задача да извърши оценяването. Председател е актьорът Владимир Зомбори от нашумелия телевизионен сериал „Вина“, който е и възпитаник на НГСЕИ –Пловдив, а членове са Анна-Валерия Гостанян и Стефания Георгиева.

На конкурса ще присъства Ралица Базайтова от дирекция "Сценични изкуства и художествено образование“ в министерство на културата. Награждаването е в събота, когато Владимир Зомбори ще участва в неформална среща с учениците.

Владимир Зомбори е роден в град Пловдив. Освен актьор, той е и певец, занимава се и с дублаж. Възпитаник е на Национална гимназия за сценични и екранни изкуства – гр. Пловдив. През 2011 г. завършва актьорско майсторство за драматичен театър в НАТФИЗ „Кръстю Сарафов“ в класа на проф. д-р Атанас Атанасов. От 2011 г. е в трупата на Малък градски театър „Зад канала“ в гр. София.

Анна Валерия Гостенян е родом от Варна. Завършва НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов“ със специалност „Актьорство за куклен театър“ с преподавател проф. Доря Рускова през 2015 г. Работила е на сцените на Куклените театри като режисьор и актриса в Сливен, Ямбол, а също и на столични театрални сцени. От 2022 г. е част от трупата на Държавен куклен театър - Стара Загора.

Стефания Георгиева е от София. Завършва бакалавър със специалност "Актьорство за куклен театър" в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ гр.София. През 2020 година завършва магистър в специалност „Съвременни танцови техники“ в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ Пловдив. Стефания Георгиева е създател и артистичен директор на АТОМ ТЕАТЪР, София и международната танцова платформа „ATOM Choreographic Series#“. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?