Следвайте ни

41% от младите българи не четат

viber icon

Годишният доклад за младежта от 2020 година показва, че младите хора в България не четат. Статистиката сочи, че 68% от младежите на територията ни не четат книга в момента. 41% твърдят, че въобще не четат, а 18% четат над 6 книги на година. 

Ако разгледаме нещата по полови белези, 41 на сто момичета твърдят, че четат, докато при момчетата индикаторът сочи 20 на 100. 

В сравнение с младите хора в останалите държави в Европейския съюз, българските младежи са в дъното на класациите по четене на книги”, констатира се в доклада.

Причините за намаляването на интереса към литературата и книжните носители са ясни. Като главно основание се посочва рязкото навлизане на социалните мрежи и интернет, особено в година, когато децата прекарват по-голямата част от деня си пред компютърния екран. 

Като друг главен фактор се посочва домашното възпитание. Много специалисти, преподаватели и писатели вярват, че любовта към книгите идва първо от семейството. Ако родителите подтикват децата да четат, интересът им може да се засили. 

Паулина Гегова

Паулина Гегова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Паулина Гегова е завършила Актьорство за драматичен театър в ПУ. Работила е в държавен театър, създава частни проекти, организира културни и благотворителни мероприятия в Пловдив. Занимава се с медии от 2015 година, писател и редактор на художествена литература.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Mladej

Mladej

08.01.2021 | 16:51

SHTOM 41 % OT MLADITE BULGARI NE CHETAT,KAKVO DA KAJEM ZA MLADITE M A N G A L I-R O M I -T S I G A N I ,KATO PRI TYAH E 89% , A PRI MLADITE T.URTSI E OKOLO 39% , PRI MLADITE P.OMATSITE E PO-DOBRE OKOLO 47%, DA NE GOVORIM ZA MLADITE M.AKEDONTCHETA,G.AGAUZI,V.LASI,G.ARTSI,A.RMENTSI I E.VREI !

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?