71

4000 артисти веселят пловдивчани на Народния събор в"Лаута"

Три дни песни, танци и скара-бира в парка

Пловдивският изпълнител Здравко Мандаджиев открива най-големия у нас фолклорен празник 

Деца от 8 детски градини, оркестри, гайдари, певци и танцьори излизат на сцената

 

За слънчево време се молят участниците и гостите на „Народен събор Пловдив”, който започва днес и ще продължи до неделя в парк „Лаута”. От кметството на район „Тракия” са уверени, че времето ще е хубаво, но и да завали - сцената е покрита. Ще бъдат покрити част от тревните площи за да не стават кални петна.

Официалното откриване на най-крупния фолклорен събор у нас ще е довечера от 19 часа с програма на ансамбъл „Тракия”. Преди това още в 17 часа започват изпълненията на децата от осем детски градини и четири ученически състава. 

През първия ден на сцената излиза пловдивският изпълнител Здравко Мандаджиев, чийто концерт ще продължи над два часа. „С мен ще е танцово шоу „Кабири”. Ще нося стилизиран народен костюм и ще изпълня наистина много песни. Всичките ще се хороводни, за да може публиката да танцува”, обясни за „Марица” Здравко Мандаджиев. Това е неговото второ участие на събора в Пловдив.

На сцена номер 2 се изявява оркестър „Славяни ​- Стара Загора” в пълния си състав ​- 6 музикант​и и певицата Симоне Маркова. Тя е внучка на създателя на състава - Недю Марков, който тръгва по сцените още през 70-те години на миналия век. „Ще изпълним хора от всички фолклорни области и всички ще са много доволни”, обеща музикантът Евгени Марков. 

Вторият ден започва с оркестър „Орфей”, наречен „най-добрия оркестър на Балканите”. Друг интересен изпълнител, който ще чуем в неделя, е Иван Дяков от благоевградското село Хаджидимово. С него идват 6 танцьори - мъже и жени. „В репертоара ни са включени основно македонски песни. Всички ще сме облечени в македонски носии. Това ми е първо участие на събора в Пловдив”, уточни Иван Дяков.     

Над 4000 души от цялата страна ще участват в народния събор. Сред тях са оркестрите „Орфей” и „Славяни” и гайдарски състави. На сцената ще излязат деца от 15 пловдивски детски градини, училища и читалищни състави. 

На народния събор ще има алея, посветена на българските занаяти. Там майстори ще показват ръчно изработени стоки и храни ​- билки, тахани, подправки, локум, мед и вино. По традиция ще дойде и пътуващото читалище в стар автобус „Сетра”. На сергии за скара ще се предлагат печени месни продукти. Комитет „Родолюбие“ и национално дружество „Традиция“ ще направят изложби на старинно оръжие, автентични носии и униформи.

И тази година организаторите са предвидили безплатни уроци по народни танци, етно-кардио и училище по народни инструменти. За най-малките посетители ще работят въжен парк, център за ръкоделие с вълна и детска работилница с трикраки столчета. Любителите на народните танци ще участват в хоротеки на открито. В петък те ще започнат в 19 часа, в събота - в 19.30, а в неделя - в 18 часа.

Дясната лента на бул. „Санкт Петербург“ ще бъде свободна за паркиране. Събитието се организира от „Ясмина“ с подкрепата на Община Пловдив като част от Културния календар на града и се осъществява съвместно с район „Тракия“. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Питанка

Питанка

19.05.2023 | 12:21

усво,яване, усвоябане и пак същото на п,ари от ПРОЕК.ТИ....БРА-ВО!!! Гражданите работим за вас. до кога?

Отговори
0 0

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?