46
Следвайте ни

4 частни галерии и ОИ "Старинен Пловдив" ще приемат заедно туристи

viber icon

Споразумението за сътрудничество между ОИ "Старинен Пловдив" и четирите частни галерии "Димитър Георгиев", "Джуркови", "Филипополис" и "Инджов" вече е факт. То е по инициатива на галеристите Димитър Георгиев, д-р Анна Джуркова, Стефан Малецов и Димитър Инджов. 

Кметът Здравко Димитров присъства на подписването на договора. „Пожелавам през годината туристите да са в пъти повече от други години. Благодаря на галеристите, че инвестират в изкуство в тези трудно времена“, каза кметът Димитров. 

Според зам.-кмета по култура Пламен Панов споразумението ще търси реципрочност и конкретност. То ще създаде един нов туристически маршрут "Изобразително изкуство". Това на практика е нов продукт.

„С това споразумение търсим реципрочност. Със създаването на новия маршрут „Изобразително изкуство“ и с неговото популяризиране ще увеличим притока на туристи и те ще рекламират и дейността на общински институт „Старинен Пловдив“, смята зам.-кметът Пламен Панов.

То е и първа стъпка към комбинираният билет. За всеки закупен билет от "Старинен Пловдив" ще има 10% отстъпка за четирите галерии. Те са се съгласили да пускат безплатно деца до 7-годишна възраст. 

„Доволни сме, че три години след инициативата Европейска столица на културата и слогана й „Заедно“, със споразумението между „Старинен Пловдив“ и четирите галерии той е все по-жив“, каза г-н Панов. 

Самите галерии са в сгради паметници на културата и ако имат нужда от съгласуване за бъдещи проекти, "Старинен Пловдив ще им съдейства за това.

"Инициативата дойде от галеристите. Ние отдавна го обмисляхме, но те ни изпревариха. "Старинен Пловдив" разполага с такова богатство, че един туристически тур е недостатъчен", обясни директорът на общинския институт д-р Елена Кантарева. Четирите галерии са в Стария град и са почти една до друга.

Галеристът Димитър Георгиев припомни, че частните галерии очакват със страх декемврийските си сметки за ток. „След като казваме А, да кажем и Б! Нашите галерии плащат много високи сметки за данък сгради. Хубаво е общината да помисли и направи нещо за следващата година“, призова той. 

Собственикът на галерия „Инджов“ Димитър Инджов смята, че новият договор е иновация в туристическия сектор на България. „Духът трябва да бъде пазен. Къде другаде може да стане това, ако не в Пловдив! Всички културни пластове са събрани и съхранени тук и ние само трябва да ги надграждаме“, каза той. 

Сложил е на витрината на галерията на статив една картина на западноевропейски автор. "Стойността на картината няма да казвам, защото е плашеща. Такова нещо не е правил никой в Европа“, добави г-н Инджов.

Снимки от Наташа Манева

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?