46

38 фестивала си делят финансирането по Компонент 1

В надпреварата за финансиране за културния календар догодина са допуснати 38 проекта за фестивала и значими събития по Компонент 1. Всяка година по това време започва отсяването на предложенията.

След това парите за тях се гласуват в бюджета по култура, който обикновено е малко по-голям от предходната година. За 2022 той бе 944 350 лева. 

Сред одобрените за по-нататъшно разглеждане проекти са утвърдени прояви като „Пловдив чете”, който ще отбележи 21-вото си издание, както и Куклено театралният „Двама са малко-трима са много”.

Продължава напред и „Седмица на съвременното изкуство” на сдружение „Изкуството днес”. 

Шоуто с лазери и фойерверки „Empyreal lights and fireworks“ и „Пловдив филм фест” също отговарят на критериите. 

Няколко интересни проекта обаче имат пропуски в документацията си и затова не се допускат за по-нататъшно разглеждане.

Такава е новата изложба „Зала 1“ – Банка за Съвременно изкуство”, която се организира от Костадин Отонов и Дружеството на пловдивските художници.

Бюджетът му не е бил представен в excel формат. „Това бе интересна сборна изложба на Костадин Отонов и е жалко, че я спират за такива дреболии”, каза председателят на Дружеството на пловдивските художници Снежана Фурнаджиева. 

След 17 издания, общината няма да финансира и 17-тия национален  конкурс „Най-сладката целувка”. Организаторката му Ваня Недева ще търси други спонсори за да го реализира.

Отпада и концертът „Нощ на звездите” на фондация „Енчо Кирязов”. Причината е, че конкурсното предложение е подадено на електронна поща различна от указаната.

В Компонент 1 не влиза и 27 фестивал на българското документално и анимационно кино „Златен ритон“.
 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?