35 писатели в новия "Литературен алманах Хасково"

Ели Видева и Мина Карагьозова представиха първия брой на томчето с поезия, проза и сатира

ХАСКОВО, Весела ТОДОРОВА


Пред вас е брой първи на литературния алманах. Написахме това в книжката за да заявим ясното си желание да продължим това и в бъдеще, да представяме нови творби на хасковски автори, и в скоро време да има втори брой. Това каза на премиерата на алманаха в Градската художествена галерия «Атанас Шаренков» - Хасково, председателят на КДК - Ели Видева. Тя, заедно със Стойка Мариновска и Ясен Калайджиев, са в редколегията на изданието. 35-та автори са представени по азбучен ред. В кратко експозе за тях говори Мина Карагьозова. Тя започна с цитат от стихотворението на Христо Лалев “Цялата надежда”: “Бог, човек – едно и също, и във разума – поети.” Максимата на Рене Декарт - “Мисля, следователно съществувам” вече не е актуална. “Обичам и творя – следователно съществувам” е тази, която трябва да следваме ние. Да живеем помирени с Бог и в творчеството си да бъдем съавтори, призова Мина Карагьозова.
Добри или лоши – това сме ние – писателите от Хасково. Творчеството ни е разнолико, често неравно, с висини и спадове...а може би това му е най-хубавото качество, защото разнолики са и самите читатели... Защото такава е целта на литературата – споделяне на опит, на въображение, на емоции, прозрения, послания и размисли, се казва в обръщението на Ясен Калайджиев.
Председателят на СБП - Боян Ангелов поздравява творците и издателите със специален предговор - обръщение. “Несъмнено вашият пример е изключително полезен с обединяването на усилия, творчески ентусиазъм и средства на община Хасково, на Дружеството на писателите и Клуба на културните дейци. Това говори за достойно изпълнен синовен дълг към духовността ни, към желанието националните ценности и идеали да бъдат наша обща цел към настояще и бъдеще, които не са възможни без вдъхновението на творците, без хубавия български език и почитта към корените на родния край, на родовата памет”.
Поздравление към съставителите на алманаха и всички пишещи творци отправя в томчето и кметът на Хасково Добри Беливанов.
Свои творби от алманаха прочетоха, отново по азбучен ред, писателите, дошли не премиерата в галерията. Откриването на подредената в залата изложба с картини, представящи Хасково, допринесе за още по-празничното настроение на творците. /Marica

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?