Следвайте ни

21-годишен певец от Родопите изтъка „Песенна шевица“

Филип Синапов издаде албум с 11 народни бисера

Николай ЧАПАНСКИ, автор и водещ на фолклорни предавания по Радио Пловдив
[email protected]

„Песенна шевица“ е първият музикален албум на младия и талантлив родопски певец Филип Синапов, който се появи на музикалния пазар у нас в началото на годината. В него са събрани 11 песни - бисери от Родопите и Пирина. Единствената дуетна песен в албума е „Момне ле, мари хубава”, която той изпълнява заедно с народната певица Таня Скечелиева. Роден е през 1997 г. в Момчилград и е закърмен с автентичните песни от този край благодарение на семейството си.

Младият певец е завършил Националното училище за фолклорни изкуства в Широка лъка, сега е студент в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. За аранжиментите на песните се е доверил на проф. Милчо Василев, Петър Войников и Виктор Йорданов - Кардама от града под тепетата. На част от песните вече са заснети видеоклипове из красиви кътчета на Родопите - Асеновата крепост, Златоград и Белинташ. Завоювал е няколко златни медала от Националния фолклорен фестивал за двугласно пеене и народна песен с международно участие в град Неделино, също така от "Рожен", "Орфеева дарба", "Копривщица". Носител е на златен медал от надпяването "Пиленце пее " в София, на златна лира от конкурса "Орфеево изворче 2014" в Стара Загора, златна лира от НМФК "Орфееви таланти" - Калофер през 2015 г., златна лира и почетен знак от "Евро фолк 2015". Той е и лауреат и носител на първа награда от Националния младежки фолклорен конкурс "Орфееви таланти 2017" в Пловдив.

Слушат ме от дечица до старци

-Как един млад човек е решил да се посвети на народните песни? 

- Вдъхновява ме любовта към народната песен и твърдата ми увереност, че именно млади хора като мен трябва да я съхраняват, развиват и пренесат във времето, за да е вечна тя.

- Вече имате богата колекция от награди... 

- Особено ценя признанието на Българското национално радио, което обяви песента ми „Хранила майка, кутила“ за фолклорна песен на 2017 година. Тази песен е посветена на моя покоен дядо, който има огромна заслуга да се занимавам с пеене и музика. Наградите са едно признание и стимул да продължа напред. 

- Какво ви казват хората след ваши участия? 

- За мен няма значение дали пея пред един човек, или пред хиляди, винаги го правя с уважение и емоция. Хората, които обичат народната музика и са били на мои участия, са от малки дечица до баби и дядовци. А този широк възрастов диапазон само може да е гордост и доказателство за силата, красотата, въздействието и непреходността на българския фолклор. 

-А на кои свои учители сте признателен? 

- За моя огромна радост и в училище, и в университета съм в ръцете на свестни и много добри преподаватели - Соня Балабанова, Галина Йорданова, Стефка Гайдева, Николай Гурбанов, Данка Цветкова, Лозанка Пейчева, Зоя Микова. Искам да им изкажа благодарност за това, че са ми дали и продължават да ми дават знания и умения. На много неща са ме научили - от това как да застана на сцена и да имам правилна сценична стойка до най-дребните тънкости във вокалното изкуство. Родопските песни са ми най-много на сърце, а мой любимец и "учител" сред родопските изпълнители е Веселин Джигов.

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?