46

200 учени от цял свят се дивят на Епископската базилика

Научната конференция на Международния комитет за консервация на мозайки (ICCM) стартира с надеждата, че това ще е важна стъпка в процеса по включването на Епископската базилика на Пловдив, както и Малката базилика, в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. 

За форума, който за първи път е в страна, която не е на Средиземно море, пристигнаха близо 200 учени от 20 страни. Те бяха смаяни от богатството и начина на експониране на близо 2000-те квадратни метри мозайки в Епископската базилика на Филипопол. 

На откриването на конференцията в Дома на културата присъстваха председателят на ICCM Роберто Нарди, директорът на Getty Foundation Джоан Уайнстийн, зам.-министърът на туризма Мариела Модева, началникът на политическия кабинет на министъра на културата Борис Данаилов и зам.-кметът по култура Пламен Панов.

На конференцията бе прочетено приветствие от новия председател на Народното събрание Вижди Рашидов. „Убеден съм, че конференцията ще бъде важна стъпка за включването на голямата епископска базилика на Филипопол и малката базилика в голямото семейство на ЮНЕСКО за значими културни обекти”, написа в приветствието си той. 

Заради проблеми с превода, зам.-кметът Пламен Панов отправи приветствието си директно на английски. „След като бяхме Европейска столица на културата, след като станахме една от най-добрите европейски туристически дестинации, сега имаме нова награда – ставаме първият град у нас, който е домакин на форум от такъв мащаб”, каза той. Г- Панов се надява след като във фокуса на конференцията е Епископската базилика на Филипопол, това да даде необходимият тласък за включването на двете пловдивски базилики в списъка на ЮНЕСКО. 

Емоционален бе в речта си и Борис Данаилов. „Обичам да бъда в Пловдив – той е забележителен град и е мястото на най-атрактивната бохема. Това е може би единственото място, където паметници от античността и от раннохристиянската епоха се използват и днес по същия начин. Той си има античен театър – играе се театър в него. Това се вечни паметници, които продължават да съществуват като естествени обекти през вековете”, каза той. Според г-н данаилов картините на пода на Епископската базилика са една метафора за рая. „Дори само заради това си заслужава да сме тук и да си говорим”, добави Данаилов. 

Бившият зам.-кмет по култура Амелия Гешева припомни, че трябва да има диалог между политиците, от които зависи финансирането на обекти на Епископската базилика и професионалните гилдии и всяка стъпка от работата с културно наследство да е предхождана от експертен анализ. 

Конференцията продължава до 28 октомври. Лектори в нея ще са световни имена като Роберто Нарди, Гал Де Гишен, Жан Мари Тютонико, Аиша Бен Абед, Елена Кантарева-Дечева, Алесандро Лугари и много други.

 

Още за събитията в Пловдив и региона може да откриете в най-добрия културен гид - "Марица" Справочник.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?