200 000 лв. повече за култура в Пловдив през 2020-а

Близо 2 милиона лева ще даде общината за големи културни събития, свързани с Пловдив. В сумата влизат издаване на книги на пловдивски автори, пътувания на наши творци, разходи за организиране на различни арт събития и празници. Сумата за фестивали е 818 000 лева, или с около 100 000 повече от тази година.

Бившият зам.-кмет по културата Александър Държиков обясни, че тенденцията е всяка година парите да се вдигат с 100-200 хиляди лева. Засега са одобрени 32 събития, но към тях ще се прибавят и други, които тази година бяха финансирани от общинска фондация Пловдив 2019.

След края на ЕСК „Пловдив джаз фест” и „Opera Open” ще се върнат пак на общинско финансиране. Средства чака и „Сцена на кръстопът”. От 40 до 67 хил. лева субсидия ще получат утвърдени прояви като „Пловдив чете”, One Dance Week, Фестивалът за документално и анимационно кино и Европейският музикален фест. В програмата остават „Дни на музиката в Балабановата къща”, „Черната кутия” и „Капана фест”. По-скромни суми от 10 до 20 хиляди лева ще получат „Лятно кино в парка”, Панаирът на кулинарното изкуство и Фестивалът на етнокултурата.

Разпределението на парите за големите фестивали /или Компонент 1 от културната програма/  ​започна преди седмица. Гостуването в чужбина на български творци „Мобилност” пък се решава месец за месец. По тази линия общината ще отпусне около 50 000 лева. Всяка година се решава и кои книги са значими за Пловдив и трябва да бъдат подкрепени. По тази линия общината предвижда други 50 000 лева.

В двата милиона, които отиват за култура в първата година след ЕСК, са включени и традиционните прояви. Това са честванията на националните празници като 6 септември, годишнините на Левски и Ботев и коледните празници. Тук попадат и Австрийските музикални седмици.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?