Следвайте ни

2 лева на минута е таванът у нас за авторски права за музика

viber icon

Два лева на минута е най-високата тарифа за авторски права за музика у нас, която се плаща от Българското национално радио. Навсякъде другаде обаче е далеч по-ниска. За сравнение във Финландия е близо 13 пъти по-висока, защото там искат 40 евро за три минути. В Швеция пък е 50 долара за три минути. 

От “Лицензиране публично изпълнение” в Музикаутор обясняват, че за фризьорските или козметичните салони цената е на квадратура, като под 30 квадрата тя е една и съща. Около 10 лева на месец за целия лиценз. При ресторантите сумата се определя на базата на категоризацията и броят столове и може да достигне до 20 лева годишно за стол.

Епидемията от коронавирус обаче отложи кампанията на Министерството на културата за спазването на авторските права. Хората на Боил Банев обикаляха и предупреждаваха собственици на фризьорски салони и заведения, че за музиката ще трябва да се плаща. От Музикаутор пък взеха решение да не търсят дължимите пари през периода, когато ресторанти и дискотеки бяха затворени. 

Ивайло Йолчев

Ивайло Йолчев

Редактор

Ивайло Йолчев е работил във вестниците "7 дни спорт", "Планета спорт" и "Стандарт", агенциите Standartnews и OFFnews, както и в PR сферата. Носител на журналистическата награда "Черноризец Храбър" за 2011 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?