3906

19-годишната изгряваща звезда Маргарита Стойкова: Ще се видим на оскарите, просто още не знам кога

Пловдивското дете чудо Маргарита Стойкова (19 г.), което омагьоса цяла България и представи страната ни пред света с пъстрите си образи в киното, разказа пред „Марица“ за целия низ от случайности, отвели я ​до сбъдване на мечтите. Последната от тях беше отличието, което Маргарита получи на фестивала "Берлинале" тази година и стана една от десетимата прохождащи актьори, грабнали приза "Европейска изгряваща звезда". Едва на 19 години, тя вече има зад гърба си две изключително успешни и запомнящи се роли, които я класират сред младите надежди на киното. Професионалната ѝ биография, започнала с шеметен старт, загатва, че големите успехи за нея тепърва предстоят. Самата тя вярва силно, че един ден ще се озове рамо до рамо с най-големите световни имена в киното, и то не къде да е, а на червения килим на оскарите.


Може би няма човек, който да не е гледал поне един епизод от хитовия български сериал „Татковци“, в който Маргарита се превъплъщава в буйната тийнейджърка Вени. Това не е първата ѝ роля, но е образът, който съдбоносно предначертава пътя ѝ в киното. Скоро след това кариерата ѝ на актриса се изстрелва във филмовата орбита с последния проект, в който тя взе участие - филма „Диада“. Именно него бихме могли да определим като дебюта на младата актриса, тъй като точно "Диада" я отведе и на сцената на „Берлинале“ и ѝ осигури приза „Европейска изгряваща звезда“.

Лентата, режисирана от Яна Титова, се радва на голям успех и се превърна в истински кинохит у нас. В нея талантливата пловдивчанка влиза в ролята на борбената и упорита тийнейджърка Дида. С този образ талантът на Маргарита изригва като вулкан. Тя успява да изгради един многопластов образ, в който се преплитат гняв и любов, болка и радост и предава на зрителя емоцията на психодрамата.

Как се случва това? Лесно ли се става актриса, докато си още ученичка? И трудно ли е да се пребориш за главната роля в един от най-хитовите филми по кината в момента? Тези и още много други въпроси задават връстниците на Маргарита Стойкова. А тя отговаря с присъщата на младостта откровеност. “Освен много талант и къртовски труд е необходимо, разбира се, и съдбата да ти се усмихне”, признава пловдивчанката.

Според вижданията на режисьора Маргарита никак не пасвала за главната роля в „Диада“. Не минало дълго време и Яна Титова променила мнението си и решила да ѝ даде шанс. Въоръжена с огромна амбиция, хъс и ентусиазъм, Маргарита се явила на кастингите и щастието ѝ се усмихнало. С много усилия тя успяла да спечели доверието на Титова и да изиграе блестящо ролята на своенравната тийнейджърка Дида. 

 

Гледам и към лондонската сцена

- Ти си най-младият "изгряващ талант", който беше отличен тази година на "Берлинале". Какви чувства поражда в теб този факт - гордост или по-скоро притеснение?

- Това беше много емоционално преживяване и естествено, бях невероятно горда със себе си. Също така обаче изпитвах и страшно голямо вълнение именно защото съм най-младата тази година. Освен това съм и третата българка, която представя страната ни като European shooting stars, и за мен беше голяма отговорност да се представя добре. 

- Кога получи новината, че ще бъдеш една от десетимата носители на приза, и предполагаше ли преди това, че е възможно да ти се случи нещо такова?

- За наградата разбрах на 27 ноември, но трябваше да пазим новината в тайна около две седмици. Ако трябва да съм честна, някак си го очаквах дълбоко в себе си. Близо две години мечтах за това отличие и работих в насока да го заслужа и спечеля. Получих новината за наградата, докато с Яна репетирахме за "Диада" и тя ми даваше да гледам някои референтни европейски филми, за да се подготвя по-добре за ролята си. Един от тези филми беше "Pure" с Алисия Викандер. Всъщност тогава разбрах, че този филм е бил нейният дебют и именно с него тя е спечелила наградата European shooting star. Тогава нейната история ми подейства много вдъхновяващо и си казах, че може би и аз някой ден ще стана European shooting star, както и се случиха нещата. Яна, за разлика от мен, изпадна в абсолютен шок от новината. В продължение на четири дни не можа да спре да плаче от щастие и вълнение. 

- Разкажи ни за някои от проектите, по които работиш в момента! Какви изненади можем да очакваме от гордостта на българското кино в идните месеци?

- В момента бих искала да ги запазя в тайна. Мога да кажа със сигурност, че четирите дни, които прекарах в Берлин, бяха наситени с изключително много срещи с кастинг режисьори, агенти и др. Запознах се с хора, с които наистина бих искала да работя. Мога да издам, че се надявам в бъдеще да успея да се насоча към сцената извън България. Ако трябва да съм по-конкретна - Лондон, Великобритания. 

- В благодарствената си реч на фестивала ти категорично заяви: "Ще се видим на оскарите". Очакваш ли това да се случи скоро благодарение на някой от сегашните ти проекти? 

- Със сигурност ще се видим на оскарите, само че не знам точно кога. Вече съм абсолютно убедена, че от Академията са отворени към това не само чуждестранни актьори да бъдат номинирани за статуетката. Един нагледен пример е Мария Бакалова. Затова смятам, че България има големи шансове да бъде представена на оскарите отново много скоро.

- Кой беше най-запомнящият се момент за теб от фестивала?

- За мен лично най-запомнящият се момент беше срещата с останалите ​деветима отличени актьори, които до такава степен ме вдъхновиха и ми показаха, че индустрията е много по-голяма, отколкото аз си мислех. Изключително съм благодарна както на тях, така и на European film promotion, които ме срещнаха с тези хора.

- С какви емоции остана след "Берлинале" и цялостното преживяване там?

- Това за мен със сигурност ще бъде един много ценен спомен, тъй като тази награда човек може да получи само веднъж в живота си, и съм изключително щастлива, че успях точно аз да я заслужа, и то именно с "Диада". Този проект ми е много близък на сърце. Наистина съм много щастлива, че всичко това ми се случи.

- Какво вълнуващо ти предстои тази година? 

- Най-много се вълнувам за предстоящите ми проекти, предстоящото ми кандидатстване в Лондон и всичко, свързано с актьорското майсторство, защото разбрах, че тази професия наистина е мое призвание. Силно се надявам, че всичко ще потръгне така, както ми се иска.

 

 

Мечтите се сбъдват

 

Маргарита вече е изпитала на крехките си рамене тежестта на славата, но твърди, че това не я е променило. И по-важното - никой от обкръжението ѝ не е променил отношението си към нея. Освен киното Маги харесва и театъра и би искала един ден да играе и пред жива публика.

На въпроса каква е мечтаела да стане, когато е била дете, тя без колебание отговаря: "Актриса!". Сякаш винаги го е знаела и искала. Мечтите ѝ са свързани с кино и театър, така се вижда и в бъдещето. Мечтае си да изиграе много роли и е сигурна, че пътят ѝ ще я отведе точно там, където трябва да бъде.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?