2374
Следвайте ни

156 000 лева помощ за ток отпуска фонд "Култура" на музеи и галерии

viber icon

Малко над 156 хиляди лева ще получат всички пловдивски културни институции от Национален фонд „Култура” за високите си сметки за ток. Помощта ще е за надвзетите средства от месеците юли до ноември.

Фондът обяви, че ще раздаде 5 милиона лева преди месец, когато всички музеи и галерии у нас бяха смаяни от новите сметки за ток. 

Тогава в рамките на две седмици четири регионални музея, Градската галерия, ОИ „Старинен Пловдив” и Ансамбъл „Тракия” попълниха документите за кандидатстване за финансовата помощ.

„Дадоха срок за кандидатстване в рамките на две седмици. Екипът на общината се включи активно да помогне в подготвянето на документите. Всички културни институции работиха много активно”, обясни зам.-кметът по „Култура, археология и туризъм” Пламен Панов.

Най-много средства – малко под 72 хиляди лева, получава ОИ „Старинен Пловдив”. „Това е глътка въздух и ще ни помогне. Ние имаме 12 обекта и разходите ни са много големи”, каза временният директор на института д-р Елена Кантарева. Тя припомни, че спадът на посетители е повсеместен.

20 866 лева ще получи Градската художествена галерия. Тази институция също работи в 8 различни сгради. „Целта е тези пари да ни помогнат да платим онова, което сме наддали при новите цени”, обясни директорът й изкуствоведът Красимир Линков.

Библиотека „Иван Вазов” ще бъде подпомогната с 35 450 лева. Природонаучният музей, който има големи енергийни разходи заради множеството аквариуми и терариуми, която консумират ток денонощно, ще вземе от фонд „Култура” 12 хиляди лева.

Археологическият, Историческият и Етнографският музеи взимат по 3700 лева. Фолклорен ансамбъл „Тракия” – 4500.   

За електричеството за следващата година вероятно ще се кандидатства по нова програма. Тя ще отразява ценово равнище, което ще достигне електроенергията през месеците на 2022.

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

222

222

11.11.2021 | 13:10

за какво се хвали кмета като те нищо не са направили нито са помагали. кандидатствуването беше он лайн

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?