71

150 участници от цял свят идват на форума "Спорт за здрава планета"

Конференцията “Спорт за здрава планета” ще събере над 150 български и международни участници от цял свят и повече от 20 гост-лектори и експерти по темата “Зелен и устойчив спорт”. Специалисти в сферата ще развият и подтикнат присъстващите към дискусия, посветена на една изключително важна тематика - тази за изграждането на устойчиво бъдеще чрез спорт.

Събитието ще се проведе на 26-ти април, петък, в Дом на културата “Борис Христов”. Организаторна конференцията е сдружение BG Бъди активен, а партньор е отдел “Култура, археология и културно наследство” на Община Пловдив.

Форумът цели да насърчи диалога и да даде по-широко поле за сътрудничество между експерти в сферата на околната среда, градското планиране и спорта, в съответствие на целите на ЕС за екологичната устойчивост в България и региона. Сред гост лекторите са представители на бизнеса, местното управление - в сектор образование, спорт и екология, представители на български и международни спортни федерации, спортни професионалисти и зелени експерти.

Пълната програма може да бъде намерена тук: https://www.bgbeactive.org/international-conference-sport-for-a-healthy-planet/

Участниците на конференцията „Спорт за здрава планета“ ще имат възможност да се включат в диалог относно последните тенденции в устойчивите спортни практики.

„Спортът е изключително мощен инструмент за социална промяна. Той може да играе ключова роля в насърчаването на устойчивост и екологична отговорност.  С него можем да вдъхновим и мобилизираме различни общности да се обединят в името на по-добро бъдеще.

Конференцията "Спорт за здрава планета" подчертава необходимостта от интегриране на зелени практики в спортните дейности и събития. Нека не забравяме, че истинската победа идва не от спечелването на медали и титли, но и от защитата на нашата планета за бъдещите поколения.” коментира Ласка Ненова, основател на сдружение БГ Бъди активен. 

Участниците ще имат възможност да почерпят идеи, опит и знания от експерти и лидери в сферата на спорта и екологията на национално и международно ниво. Конференцията ще демонстрира възможностите за вплитането на устойчиви практики в спорта за справянето с екологичните предизвикателства.

“Отправям покана към  всички представители на спортни федерации, клубове, фитнеси, еколози, учени и активисти да се присъединят към нас на 26-ти април и да бъдат част от "Спорт за здрава  планета. Думата „култура“ произлиза от латинската дума “cultura”, която означава „грижа се, пазя”.  Именно за това аз виждам силна връзка между културата и спорта - спортът може и трябва да ни учи на култура и отношение към средата около нас. Нека се обединим в една обща цел - да направим спорта движеща сила към по-зелен свят”, призовава Пламен Панов, заместник- кмет по „Култура, археология и туризъм“ на Община Пловдив.

Една от най-важните теми, която ще се дискутира по време на събитието, ще бъде именно използването на спорта като инструмент и платформа за повишаване на осведомеността относно критичните екологични предизвикателства и насърчаване на здравословен, устойчив начин на живот. Достъпът до събитието ще е свободен, но е необходима предварителна регистрация на страницата на събитието, където можете да откриете и пълната програма и лекторите.

Спорт #БезОтпадъци (Sport #WithoutWaste) се финансира по програма Еразъм+ Спорт на Европейския съюз. Координатор на проекта на европейско ниво е Сдружение BG Бъди активен.

Активни квартали за справяне с климатични промени е част от проекта „Катализатор на промяната: Защита на ценностите на Съюза чрез подкрепа на устойчиво, ангажирано и силно гражданско общество за насърчаване на правата на жените, екологична справедливост и борба с корупцията“ на Холандския хелзинкски комитет. Проектът е финансиран от Европейския съюз.

Изразените възгледи и мнения обаче са само на автора(ите) и не отразяват непременно тези на Европейския съюз или EACEA. Нито Европейският съюз, нито предоставящият орган могат да носят отговорност за тях.

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?