Следвайте ни

150-килограмова дама стана звезда в танците СНИМКИ

Показвам, че "Трите грации" може да са трима напълно обикновени мъже, казва Силвия Грибауди

Всеки човек на възраст над 60 години може да бъде прекрасен танцьор. Това доказва проектът на италианската хореографка Силвия Грибауди. Днес и утре пред сградата на общината в Пловдив Силвия ще демонстрира теорията си на практика, като качи на откритата сцена подготвените от нея изпълнители - всички в предпенсионна възраст, които ще играят танго, ча-ча и валс. Фокусът е върху танците от началото на ХХ век.

Уменията на участниците нямат абсолютно никакво значение. Ще избира и кани да се включат и сред пешеходците, като на подиума може да се качи всеки, който събере кураж или просто пожелае. Проектът „В ритъма на танца” е част от проявите, свързани с Европейската столица на културата.

Идеите на Силвия са свързани с няколко сдружения на хора с различни телесни особености. В Италия тя е осъществила същия проект като този в Пловдив, само че с местната асоциация „60+".

Първото, което чуваш, когато срещнеш Силвия Грибауди, е, че

всеки трябва да харесва тялото си.

„Независимо какви тлъстини има по него", набляга тя. Другото е да знае какво може да направи с него. Стандартите за красота при нея са доста различни от стереотипите на 2019-а. Измерва всеки с поглед отдолу нагоре и заявява убедено, че има „прекрасно тяло" - оценка, която модерните хора не си дават дори насън.

„Опитвам да работя с тези, които не са секси по общоприетите стандарти. Аз самата бях танцьорка - учила съм класически балет. След това на 30-годишна възраст тялото ми започна да се променя. Напълнях драстично", разказва с усмивка Грибауди.

Задала си въпроса какво може да направи оттук нататък като танцьор.

„И открих, че част от тялото ми е само тлъстини, но то също може да участва в танца. Каква е стойността на всяко тяло? Така се роди философията ми, че всеки става за танци. Така се интересувам от хора, които харесват телата си и могат да ги използват", обяснява разбиранията си тя. За по кратко казва, че работи с „неконвенционални" тела.

Последният проект в Италия се казва „Трите грации". Заигравката е с онази част от „Илиада", когато на Парис се явяват трите богини и го карат да избере една от тях.

В проекта на Силвия грациите са трима мъже, сякаш избирани с конкурс за обикновеност. Не са нито дебели, нито слаби, нито имат смайващи тела. Не са и професионалисти. Те пречупват идеята за мускулестия мъж.

Хореографката твърди, че иска да отвори очите на хората за стереотипите - на сцената има не три красиви жени, а

трима нормално изглеждащи мъже

- с бради и космати тела.

На кастинга, на който са избирани, изобщо не е повдиган въпросът могат ли да танцуват. Тя излиза заедно с тях на сцената. Облечени са само по черни бански и къси чорапи.

В края на танца „трите грации" си събуват чорапите и ги мятат като трофеи на ентусиазираната публика. „Така задавам въпроса: Какво означава да си танцьор през 2019-а? Или да си човек?", обяснява хореографката.

Трите грации току-що са се завърнали от турне в Швеция. „В Северна Европа ни харесват, защото там явно имат нужда да поработят върху самоиронията си. Затова харесват езика на хумора в танца", казва Грибауди.

Другият й голям проект е спектакълът „R.OSA" с известната театрална актриса Клаудия Марсикано. „R.OSA" е показван в почти цяла Западна Европа. 

Актрисата е доста пълна

и когато излезе на сцената по бански костюм, става ясно, че тежи 150 килограма. На подиума тя танцува с музиката от песните на Доли Партън и Майли Сайръс.

„Клаудия участва в уъркшопа ми и двете решихме да работим заедно. Тя може да е дебела, но е невероятна актриса и танцьор. Сега вече работи по други проекти, но пожъна големи успехи", разказва за предизвикания фурор Силвия Грибауди.

Различните сдружения и асоциации участват във финансирането на проектите й. Подкрепя я и италианското министерство на културата.

Изучавала е класически балет, но не е завършила такава специалност по начина, по който се разбира у нас. „В Италия можеш да завършиш балет само в „Ла Скала" и в „Балето ди Рома". Аз учих в Торино", обяснява Силвия.

Росен Саръмов

Репортер - екип "общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?