Следвайте ни

130 събития заливат Пловдив в Нощта на музеите

75 галерии, музеи, храмове и ателиета ще отворят врати за 14-ото издание на фестивала

130 специални културни прояви в 75 галерии, музеи, зали и заведения ще залеят Пловдив в Нощта на музеите от 13 до 15 септември. Акцентите в многото и разнообразни събития на 14-ата НОЩ са създадени специално за нея и формират кураторската й програма, съставена от Владия Михайлова.

Част от тях ще влязат през “задния вход" на Стария град, разкривайки една по-малко популярна част около Източната порта. Други ще запознаят жадните за съвременно изкуство посетители с работата на обещаващи артисти от Австрия и България и ще отворят отново вратите на детмаг “Снежанка" с изложбата Open Art Files, посветена на историята на съвременното българско изкуство и курирана от Вера Млечевска, куратор и на Българския павилион на 58-ото Биенале на изкуствата във Венеция.

И трите събития - изложбата “Общо място" в Данчовата къща, къща Стамболян и публичното пространство при Източната порта, изложбата с български и австрийски автори и изложбата Open Art Files в детмаг “Снежанка", са продуцирани от фондация “Отворени изкуства".

Пловдивските музеи, галерии и ателиета ще представят изложби и артисти по специални проекти към НОЩ Пловдив. За своята “бяла нощ" живият град ще отвори и много читалища, библиотеки, религиозни храмове и общностни центрове. Предвидена е и нарочна детска програма, т.нар. „Малка НОЩ".

Между 13 и 15 септември споделените пространства на Пловдив - улици, площади и градини, също ще бъдат артистично трансформирани и ще се превърнат в истински медии благодарение на дигиталните събития от Creative Media Lab на Античния театър. 

Руслан Йорданов

Журналист

Руслан Йорданов е културен и политически репортер. Магистър по журналистика от СУ „Св. Кл. Охридски“. Носител на награди за журналистика „Черноризец Храбър“ (2010 г.) и „Пловдив“ (2017 г.).   Още

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?