49
Следвайте ни

12-те най-големи танцови фестивала се обединиха в Пловдив

viber icon

Пловдив стана голямата сцена, на която бе създаден пърият алианс от 12-те най-големи фестивали за съвременен танц Big Pulse Dance Alliance. В нея от българска страна влиза One Dance Week, който стартира преди три дни.

Новото обединение се казва Европейски асоциация на съвременните танцови състави. Представители на фестивали от Ирландия, Швеция и Франция пристигнаха в града.

„Това е повод за гордост – Пловдив е домакин на три от най-големите фестивали в България. Тук е най-големият рок фестивал у нас – Hills of Rock, който традиционно събира 50 000 души. Домакини сме и на най-големия оперен фестивал Opera Open, посетен от 3000 души на Античния театър във времената преди ковид. Не на последно място – Пловдив е домакин на One Dance Week”, каза зам.-кметът Пламен Панов.

Един от гостите в Пловдив бе организаторът на танцовия фестивал в Дъблин – Бенджамин Пърше. Той обясни, че целта на новата асоциация е да работи общо в цялото европейски пространство.

Проектът кандидатства за финансиране от Европейската комисия. В края на 2020 година 4-годишният проект е подкрепен от програма “Творческа Европа” на Европейския съюз.

„Трябва да търсим разнообразие, базирано на пол, възраст и естетика – цялата палитра”, обясни Пърше. 

Асоциацията ще работи в четири направления. В Big Pulse Scaling Up ще се съсредоточи върху подпомагането на артистите да преминат от етап на продуциране на произведения за малки и средни сцени към разработване на мащабни продукции.

Дейностите по програмата Big Pulse Open Air имат за цел сближаване на артистите и публиката чрез създаване на смела и завладяваща хореография, която да бъде представяна само на открито. 

Програмата за мобилност Big Pulse Visiting Artists ще представи възможност пред професионалистите в сектора да посещават партньорски фестивали. Менторската програма Winter Intensives ще се фокусира върху развитието на лидерски качества и умения за управление на проекти. 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?