12 хиляди гледаха "Сцена на кръстопът"

"Нощна пеперуда" хвана за гърлото, публиката обича Камен Донев и Асен Блатечки

"Сцена на кръстопът" спусна завеси със пищния спектакъл "Животът е прекрасен" на режисьора Александър Морфов. 16-ото издание се превърна в празник благодарение на повече от 12 000 зрители, които не се уплашиха от кризата и отделиха от средствата, времето и емоциите си за театър.


Домакините на двуседмичния маратон зарадваха публиката с две премиери ­ "Крал Лир" с режисьор Стайко Мурджев и "Бурунданга", реж. Атанас Атанасов. И двете предизвикаха разнопосочни мнения, но определено си струва да бъдат видени.


Народният театър пък доведе две от най-забележителните представления в афиша ­ "Рицар на светия дух" по Боян Папазов на режисьора Маргарита Младенова и "Нощна пеперуда" по Пьотър Гладилин на Явор Гърдев.


В списъка със спектаклите, които накараха публиката да говори, бяха и "Завръщане във Витенберг", "Нова Библия ­ Суматоха", "Дневникът на Дракула", "Макбет" и "Любов и пари".
Безспорният победител ­ представлението явление, обаче бе "Нощна пеперуда" с Михаил Билалов, Весела Бабинова, Христо Петков, Йосиф Шамли, Сава Драгунчев. Препълнената камерна зала се наслади на великолепна актьорска игра, страхотна драматургия, режисура, сценография.
С нова концепция и много интересни провокации откритата сцена пред театъра, заменила арката, намери своите приятели и сред най-малките, и сред техните родители. За радост на минувачите там танцуваха момичетата на Нешка Робева, виртуозите от ансамбъл "Тракия". Конферансие оповестяваше програмата за деня и се грижеше около сцената да няма скука.


Съпътстващата програма срещна пловдивчани с костюмите на Татяна Димова, събрани във фотографска изложба, с поетите Дана Белева и Васил Балев. "София поетики" не изневери на форума и гостува и тази година. Електронното издание за поезия, драматургия и проза Факел.бг. също се представи пред публиката.


600 артисти и технически екипи минаха през салоните на Драматичния театър през тези две театрални седмици. Всички те заедно с публиката създадоха фестивалната атмосфера.
Очакванията за догодина са големи заради множеството страхотни премиери, които предстоят на националната театрална сцена. Все заглавия, които публиката ще очаква с интерес догодина.
Фестивалната програма за поредна година бе богата ­ цели 23 представления, три от които
премиерни. Композирана с идеята всеки да намери своето заглавие, тя предложи разнообразие от
жанрове, режисьорски концепции, актьорски интерпретации. Големия удар нанесоха трупите
на Пловдивския театър и колегите им от НТ "Иван Вазов".


Публиката не изневери на любимците си и напълни до откат салоните при техните гастроли. Люта бе битката за билети за "Работно време", "Смях в Залата", "За Господ ­ забранено!" и
"Животът е прекрасен" ­ все заглавия, които доказват, че името продава. В случая притегателна сила за зрителите бяха Камен Донев и Асен Блатечки, както и цяла дузина техни колеги, познати на широката публика от телевизионния екран.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Къде е най-добре да бъде разположен зоопаркът в Пловдив?