12-годишната Венета сънува картините, преди да ги нарисува

12-годишната Венета Павлова от Пловдив сътвори портрет на Апостола и го представи пред връстници на Острова

Нов Левски, още по-мъжествен и харизматичен, събуди българското у нашенчета, които живеят на Острова. Дякона възкръсна в портрет, част от пътуващата изложба „Приказки от България” на 12-годишната Венета Павлова от Пловдив. Младата художничка я представи в Лондон по случай националния ни празник 3 март. Вени замина за столицата на Великобритания по покана на БГ школо „Васил Левски” и прекара там седмица, наситена с емоции.

Пътуването  обаче било на косъм да се провали. „Трябваше да летим на 2 март, а точно тогава, заради обилния снеговалеж, обявиха бедствено положение във Великобритания. Много летища бяха затворени”, разказва майката на Вени - Снежана. Въпреки капаните на времето тя решила да рискува.

На летището ги чакал екшън. Самолетът закъснял, а когато два часа по-късно все пак се появил, едното му крило било замръзнало. По пътя пък се натъкнали на екзотичния бай Асан от „Столипиново”, който опитал да ги „изкуши” с евтини тениски и клинове и ги поканил на специално гости в ромския квартал.

Топло ги посрещнали и в студения Лондон. Летището било затворено, но ги чакали семейни  познати, които ги откарали в хотела. На следващия ден, благодарение на часовата разлика, се чувствали прекрасно - наспани, свежи като репички и ентусиазирани.

Подредили картините на Вени в празничната зала на школото в Баркинг, в което българчетата провеждали уроците си по родолюбие. Приветствала ги директорката на училището Милена Везенкова. Разказала, че дечицата, които живеят със семействата си в чужбина, винаги са щастливи да се срещат със свои връстници от родината. Развълнувани, хлапетата заразпитвали Вени от какво се вдъхновява. „Казах им, че често сънувам картините си, преди да ги създам. Признах им, че понякога рисувам и в час, когато ми е скучно. Те много се смяха”, спомня си шестокласничката от ОУ „Райна Княгиня”.

На изпроводяк художничката подарила картички с автограф на българчетата в Баркинг. Те пък я изненадали с подарък № 1 за всяко дете - пълна чанта с бонбони и бисквити.

След пиршеството с лакомства Вени се отправила на пътешествие в забързания Лондон. Голямата  мечта бил Природонаучният музей, в който прекарала цял ден, запленена от огромната колекция. На едно място била събрана еволюцията на човечеството от сътворяването на света до наши дни. 

Най-впечатляващо за младата художничка било посещението в „Royal Academy of Arts“, където през март били обявени дни на отворените врати. Вени получила специална покана да вземе участие в открит урок по рисуване, наречен Live Drawing Workshop. „Техниката беше невероятна. Виждахме тяло от различни ъгли и трябваше да го рисуваме”, разказва талантливото момиче. Невероятни моменти преживяла и в Хайд парк, заселен с чаровни катерички, лебеди и зелени папагали. „Младо влюбено семейство извади торба с ябълки и нахрани папагалите”, спомня си Вени.

Като красив сън  се сторила гледката от The Shard - най-високата сграда в Лондон. На фона на залеза градът от птичи поглед бил приказен. Толкова интересен и нереален, че Вени на секундата изпитала желание да го нарисува.

А и как иначе, след като творчеството е голямата  страст.

Започва да рисува още тригодишна. Откроява се от другите деца със своето въображение и афинитет към изкуството. Обича да пресъздава света на приказните герои на хартия. По-голяма част от времето си за игра прекарва в моделиране и рисуване на своите въображаеми приятели. Записва се на курс по рисуване като съвсем мъничка и благодарение на професионалното отношение на госпожите от детска градина "Мирослава" печели първата си награда в конкурс за рисунка, организиран от община Пловдив през 2010 година. Малко по-късно за изкуството я открива покойният вече художник Анастас Константинов, с когото я свързва искрено приятелство.

„Винаги съм я подкрепяла, защото виждам, че се чувства прекрасно в собствения си свят”, казва майка  Снежана. Тя се гордее с талантливото си и чувствително дете, което не пропуска случай да я зарадва. „Наскоро минах през пазара и ми се прииска да купя най-хубавото цвете за мама. Но имах само 1 лев. Цветарката се развълнува и ми даде точно това стръкче, което си бях харесала”, разказва младата художничка.

Пътуващата изложба, която стартира от Малага на 24 май, в момента радва децата в българското училище „Розова долина” в Тотнъм. Експозицията се връща в Пловдив по Великден и се отправя на следващото си вълнуващо пътешествие.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?