71
Следвайте ни

100 години от смъртта на Вазов: Пловдивската опера с концерт в Народния театър

viber icon

Днес се навършват 100 години от смъртта на Патриарха на българската литература Иван Вазов.

Симфоничният оркестър на Държавна опера – Пловдив с диригент Максим Ешкенази и със солист цигуларя Светлин Русев ще вземе участие в концерта за годишнината, който ще е довечера в Народния театър „Иван Вазов”. Ще бъде представен и откъс от премиерния спектакъл на театъра – „Народът на Вазов”. 

Националният литературен музей организира поклонение в негова памет, което ще се проведе в 11:00 ч. на гроба на твореца, намиращ се в градинката зад църквата „Св. София“ в столицата. 

На панихидата ще присъстват представители на Националния литературен музей, родственици на Иван Вазов, представители на държавни, научни и културни институции в страната. Рецитал на Вазови стихотворения ще изпълни актьорът Георги Златарев.

По повод 100-годишнината от смъртта на поета в къщата музей „Иван Вазов“ в София ще бъде подредена временна изложба с експонати, свързани с кончината му: посмъртната маска, програма на погребението на поета, организирана от Министерството на народното просвещение, списък на Вазовите произведения, поставени в гробницата при полагане на тленните му останки, фотографии, писма, рисунки и др. 

През целия ден в къщата музей „Иван Вазов“ ще звучи непреходното Вазово слово, а входът за посетители ще бъде свободен.

От Народен театър „Иван Вазов” посветиха цялата програма на тазгодишното издание на „Театър пред театъра” на своя патрон. Довечера ще се състои връчването за втори път на учредената от Фондация „Основа-та” към Народния театър Награда за духовен принос на името на Иван Вазов. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?