10 пловдивчани рисуваха бъдещето в Капана

10 млади пловдивчани в продължение на пет часа рисуваха бъдещия облик на Пловдив в Капана миналия уикенд. Участниците на възраст между 18 и 29 години бяха разделени на два отбора, а в творческото приключение им помагаха двама ментори - художниците Тодор и Стиляна.

Преди арт сесията в кафене-галерия „One Art“ самодейните художници са се срещнали предварително с менторите си, както и съотборниците си, за да се запознаят и обсъдят идеите си за картините. В хода на работата под насърчителните погледи на минувачите върху платната изникнаха Античният театър, Хисар капия, Джумаята и други забележителности на най-древния град на Европа.

Организаторите на рисувателния маратон Евгени и Мария Яневи не са типичните пловдивчани. Тяхното кафене в сърцето на Капана е художествена галерия и сцена за различни културни събития.

Те са и хора на изкуството, инициатори и творци, а тяхното място е галерия, сцена на различни събития, цветно кътче в полите на арт квартала. В галерията са направили вече две изложби, едната за 24 май е била посветена на българската азбука и са събрали над 120  рисунки от цялата страна.

Темата е вдъхновена от уникалния принос на България за развитието на света, а именно създаването на глаголицата и кирилицата. Желанието им е всички получени творби да бъдат изпратени като подарък на български училища в чужбина.

,,Жена ми е творческата личност. Обича да рисува и реши да зарадва децата”. Наградите са били разпределени в три категории на различни възрастови групи. В момента очакват получилите от чужбина рисунки да изпратят снимки.

„Изморително бе, но си заслужава. Това удовлетворява и самите нас - да направиш нещо както за себе си, така и за хората’’, усмихва се Евгени.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?