Култова кръчма спести глоба за шашми с порциите

Прегрешението било, че в менюто били описани грамажите на продуктите в сурово състояние

Емблематичната бирария „Пожарната“ успя да пребори Комисията за защита на потребителите в съда и си спести наложената глоба от 550 лева за шашми с грамажите на порциите.   


Служителите на комисията посетили заведението на 27 юли м.г. Те установили, че кръчмата разполага с общо 100 места, разположени на два етажа. Имало и две менюта ​- за напитките  и за предлаганите ястия. Във второто най-отдолу бил поставен надпис „Грамажите на продуктите са в сурово състояние!”. 

Тъй като заведението било съставило меню, в което били описани грамажите на суровите продукти, но не и тези при готовите ястия, които са годни за консумация от клиентите, била наложена 550 лева глоба за нарушение на Закона за туризма. Според неговите клаузи в менюто трябва да присъстват продажните цени и грамажи.


Малко по-късно било издадено и наказателно постановление, срещу което ръководството на бирарията подало жалба в съда.


Въпреки че според магистратите нарушението било доказано по безспорен начин, те сметнали случая за маловажен и отменили глобата. Съдът обосновал решението си с факта, че в менюто все пак имало грамажи на порциите, които били описани, а и добросъвестно било пояснено, че те са в сурово състояние, т.е. потребителите не са били заблудени. Освен това съдът преценил, че грамажите зависят от специфичната термична обработка, а описването им в точност е трудно.  


Тъй като нямало данни за оплакали се потребители, а и нарушението било първо и инцидентно, то агентите на комисията следвало да направят предупреждение, а не директно да се пише акт. Поради тези причини и глобата била отменена от магистратите.   

Решението подлежи на обжалване пред Административния съд.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?