Подай сигнал

Ку-треска повали трима в Пловдивско

Здраве

от Румен Златански 3564 прегледа 0

Ку-треска повали трима в Пловдивско

Първи случаи на заболели от ку-треска за тази година регистрираха в Пловдивска област. За това информираха от Националния център по обществено здраве и анализи.Трима души са се разболели в периода 4-10 март. Те са настанени в болница и подложени на лечение.


Ку-треската е остро инфекциозно заболяване, което спада към групата на рикетсиозите. Протича най-често със засягане на белия дроб, но може да има разнообразна клинична изява и механизми на предаване. Основен източник и резервоар на инфекцията са животните.


Причинителят Coxiella burnetii е изключително устойчив на външни влияния и може да издържи месеци в околната среда.. Той заразява различни гостоприемници, включително хора, преживни животни - едър рогат добитък, овце, кози, домашни любимци и в редки случаи влечуги, птици и кърлежи. Отделя се урината, млякото, изпражненията, плацентата и околоплодните води. Тези продукти, особено свързаните с раждането при животните, съдържат голям брой бактерии, които след изсъхване и тъпчене от копитата на животните, стават на фин прахов аерозол, който е силно заразен при вдишване от хора и животни.

Възприемчивостта на човек към ку-треската е висока. След боледуване се създава траен имунитет. Лекарите предупреждават, че е необходимо при съмнение, че има ку-треска, човек да потърси помощ от специалист и да се подложи на лечение. Подценяването на това заболяване и ненавременното лечение води до смърт от 25 до 60% на пациентите.

Коментари