Кросфит - убийствена тренировка или капан за контузии

За да е в добра форма, на един атлет му трябват отлично развити сила, издръжливост, концентрация, ловкост, скорост, баланс и координация. А най-краткият път да развие перфектно всички тези умения се нарича кросфит.

Едно от малкото места в Пловдив, където може да се види на живо „приключението” кросфит, е боксовата зала на стадион Локомотив. Часът е 17.30 и отборът се събира. Тренировката започва с кратка загрявка.

После минава към „екстремната” част, а в нея се редуват спринтове, кофички, изтласкване на щанга, вдигане на пудовка, клек, мъртва тяга, катерене по въже, коремни преси, подскоци… Погледната отстрани, една тренировка по кросфит изглежда като свръхизтощителна амалгама от разнообразни методики. Отборът е подложен на тотален тест за издръжливост, а най-важна е скоростта на изпълнение. И разбира се, състезанието между участниците.

„Всеки ден натоварваме различна част от тялото. Важно е да се знае, че за да има резултати, тренировките трябва да са редовни. След месец-два вече се вижда и ефектът от тях. Но първо, самото  тяло трябва да се адаптира към определено натоварване”, обяснява инструкторът Александър Илиев.

Разбира се, той не спестява и рисковете от свръхизтощителния кросфит. „Най-голямата заплаха идва от незагряването и от неправилно изпълнение на отделните упражнения.

И тук е ролята на добрия треньор, който има задачата да учи и коригира всеки един от участниците”. Според Александър мъжете и жените си „поделят” поравно предизвикателството кросфит, в залата те са 50:50. Мъжете идват, за да постигнат по-изразена мускулатура и да натрупат маса. Жените пък търсят начин за бързо отслабване и оформяне на тялото. Затова тренировката за мъжете е силова, а за жените - кардио.

Кросфит, или CrossFit, е изобретен от бившия американски гимнастик Грег Гласман през 80-те, у нас спортът нашумя от 4-5 години.  Днес под това име се развива успешна компания, разполагаща със сайт. А свирепите кръгови кросфит тренировки са популярни в целия свят. При тях няма фиксирани серии, повторения, нито почивки. Границата между кардио и силови тренировки е размита, а строгата структура е изместена от скоростта.   

Храненето е много важна част от тренировката, обяснява Александър. „Ако искате да свалите мазнините, най-доброто време за тренировка е сутрин, на гладен стомах. Може да започнете и с лека закуска, която се приема поне 30-40 минути преди да дойдете в залата.

Примерно овесени ядки, плодове или сурови ядки. Вечер след тренировка не трябва да се приемат въглехидрати, понеже тогава  тялото усвоява всичко, при това много бързо. Важното правило в случая е тялото да се захранва с определено количество храна, по едно и също време на деня. Въпросът е да не допуснем натрупването на т.нар. запас.

Тогава тялото се зарежда, но не изхвърля излишното, защото не знае кога отново ще получи храна. По същия начин, по който мечките се запасяват за зимния сън - всичко, което хапнат, складират под формата на мазнини” - дава пример Александър.

Снимки от Наташа Манева

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Михаил Соколов

Михаил Соколов

10.06.2019 | 00:35

Снимката с подувката и с щангата са просто скандални! Това е подигравка със спорта!

Отговори
0 0

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?