КРОС: ЦИК ни отхвърли регистрацията, искат да сме партийци

ЦИК отказа да регистрира смолянската коалиция КРОС за участие в местните избори, заради името й. От местната коалиция дадоха брифинг, на който заявиха, че регистрацията им е отхвърлена, макар че първи са подали документи в ОИК и че в писмо до всички общински избирателни комисии от ЦИК са дали указания, че имената на местните коалиции трябва да съдържат само името или абревиатурата на някоя от участващите в нея партии и коалиции, а в скоби могат да се посочват имената на участващите в коалицията партии.

Те декларираха, че ще се регистрират в ОИК с различно име, тъй като имат повече от 5 партии, които ги подкрепят и на лотариен принцип ще изберат една от тях. 
„Наименованията на местни коалиции: „Бъдеще за община Х“, „Алтернатива за община Х“ (ПП „ГЕРБ“, ПП „СДС“, ПП „НФСБ“), „Патриоти за Дряново“ (ВМРО – БНД и други партии), „Разлог – събуди се“, „КРОС“ и други подобни не отговарят на изискванията за наименования или абревиатура на местна коалиция съгласно изискванията на Изборния кодекс и Решение № 936-МИ от 2 септември 2019 г. на ЦИК.“ , се посочва в писмото от ЦИК.


Коалиция КРОС последния мандат бе силна политическа опозиция в местния парламент в Смолян, с двама съветници повече от БСП. От коалицията заявиха, че сега ще се явят с друго име, тъй като нямат време да изясняват случая с ЦИК, предвид това, че сроковете за подобно нещо изтичат след крайния срок за регистрация. 


"Явно управляващите имат много голям страх от местни групи и коалиции и с този закон се опитват да ги партизират, а в същото време си говорим за местно самоуправление на гражданите. С този ход ЦИК и парламентарно представените големи политически партии и властимащите залагат капан в Изборния кодекс в последния момент за регистрация и отнемат демократичните права на местните партии и коалиции да участват свободно в изборния процес със собствените си имена, върху които те са работили с години и с които са познати пред местните си избиратели и в страната чрез практиките, с които биват асоциирани", каза лидерът на коалицията Кирил Хаджихристев.


От КРОС заявиха, че не очакват отлив на избиратели като се регистрират с различно име, тъй като хората ги познават и знаят, че 4 години са отстоявали обещанията, които са поели, в местния парламент.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?