Криси: В Родопите израснах като музикант

Втората песен, която трябва да лети в Космоса, е „Притури са планината”

Криси е завършила Националното училище за фолклорни изкуства в Широка лъка като инструменталист. Винаги е обичала народната музика и макар че се проявява като поп-фолк изпълнителка, държи да се занимава и с фолклор. Завършила е висшето си образование в АМТИИ - Пловдив като тамбуристка  и контрабасистка и дирижиране на народни състави. Има и втора магистратура - музикална педагогика в Софийският университет. Първата фолклорна песен излиза в края на годината със заглавие "Добро льо, мари хубава". Тя е на великата Динка Русева, която на драго сърце е предоставила правата за песента.

- Криси, откъде идва любовта ти към народната музика?

- Тя е породена от моето семейство, от преподавателката ми по народно пеене и най-вече от красотата на българския фолклор.

- Имаш ли близки, които са се занимавали с фолклор и са ти помогнали да "отгледаш" тази любов у себе си?

- Моите баби са пеели навремето, мисля, че от тях съм наследила таланта да пея. И от моя баща също, той е доста музикален - свирил е на китара, дори до ден днешен си посвирва!

 -Къде си израснала? Разкажи нещо за детството си.

- Родена съм в Кюстендил, там съм живяла до 7. клас, но мисля, че съм израснала като личност, като професионален, музикант и човек в Родопите, и по-точно в НУФИ в село Широка лъка. Имала съм щастливо, прекрасно, изпълнено с емоции, игри и усмивки детство, за което благодаря на моите родители. Интересното е, че съм израснала с моето братче в мъжка компания, играла съм футбол, карала съм лагерни колички, стреляла съм с прашка и още много други щури игри, ала и съм намирала време и да пея, да изнасям концерти пред децата на улицата.

- Слушаше ли се много фолклор в семейството ти?

- Закърмена съм предимно с фолклор и балканска музика.

- Кои са любимите ти изпълнители?

- Имам много, почти от всяка една фолклорна област, но най-любима ми е Недялка Керанова!

- С кои от тях трябва да се гордеем най-много?

- Смятам, че трябва да се гордеем с всички наши изпълнители, защото всеки един от тях е велик и те са нашите примери как да изпълняваме тази музика!

- Ако трябва да избереш втора българска песен след "Излел е Дельо хайдутин", която да лети в Космоса, коя би била тя?

- Бих избрала следващата песен да бъде „Притури са планината”.

- Разкажи за творческия процес около създаването на първата ти фолклорна песен.

- Това е една много красива и мелодична, хороводна песен. Когато реших да запиша народна песен, не се и замислих коя да бъде тя, направо се свързах с голямата Динка Русева да получа разрешение и за една седмица направихме аранжимента, запис и общо взето това ми е най-бързият проект.

- Усещаш ли, че имаш мисия, когато изпълняваш подобна музика?

- Моята мисия е започнала още от НУФИ Широка лъка. Оттогава не съм спирала да предавам на млади и стари поколения българската народна музика.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?