Крис Матурата осъди държавата

Кристиан Гьошев стигна до Страсбург, оспорвайки глоба от 30 лева

Пловдивският адвокат Кристиан Гьошев, известен още като Крис Матурата, осъди държавата за нарушение на чл.6 ал.1 от Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи. Решението по делото Гьошев и други срещу България е от четвъртък и е взето от Европейския съд по правата на човека.

Популярният в близкото минало юрист и настоящ адвокат Кристиан Гьошев нашумя, след като още като ученик заедно с родители спечели делото от 2003 г. за отмяна на ученическите матури.

В жалбата си до Съда в Страсбург юристът твърди, че на 20 януари 2011 година, около полунощ, в к.к. „Боровец“ му бил съставен акт за установяване на административно нарушение, тъй като по твърдение на полицейски служители, използвал халогенни светлини на автомобила си при ясно време. Недоволен от констатацията, Кристиан Гьошев обжалвал съставения акт пред началника на Районното управление на полицията в Самоков, който не приел възражението му и му издал наказателно постановление с глоба от 30 лв. и отнемане на 5 контролни точки от талона към шофьорската книжка.

При тогава действащото законодателство /Закон за движение по пътищата/, ако наложената глоба е под 50 лв., същата не е могла да се обжалва пред съда. Въпреки това, позовавайки се на прякото приложение на чл.6 ал. 1 от Европейската конвенция над българския закон, напористият юрист подава жалба срещу наказателното постановление в Районен съд - Самоков. Съдебният състав обаче не признава прякото приложение на европейската норма и прекратява делото, като оставя жалбата без разглеждане като недопустима. В тази връзка и Административен съд - София-област потвърждава това определение, с което се изчерпват вътрешноправните средства за защита на жалбоподателя.

Така на 29 април 2011 г. Кристиан Гьошев подава жалбата си до Европейския съд, като претендира едно-единствено нарушение от българския съд -  това на чл.6 ал.1 от Конвенцията, а именно, че не му е позволено да обжалва глобата си пред съд и случаят му да бъде разгледан по същество.

Докато делото все още е било висящо пред съда в Страсбург, Конституционният съд на Република България с докладчик Красен Стойчев се произнася по искане на тогавашния омбудсман Константин Пенчев за обявяване противоконституционност на чл.189 ал.1 от Закона за движение по пътищата и с решение от 1 март 2012 г. признава законовия текст, ограничаващ обжалването пред съд на глоби до 50 лв. за противоконституционен.

Въпреки това съдът в Страсбург е на мнение, че решението на Конституционният съд няма обратно действие за жалбоподателя и той все още има статуса на „жертва“ по смисъла на Конвенцията, въпреки отстраняването на този текст от правния мир.

Така с решението от четвъртък България се осъжда да заплати на адвокат Кристиан Гьошев сумата от 1000 евро за разноските, сторени пред съда, а признаването за нарушение на чл.6 ал. 1 от Конвенцията, според съдебния състав, се считало за достатъчно удовлетворение за причинените им неимуществени вреди.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?