Подай сигнал

Краткото семейно щастие на модерния пловдивчанин

Коментари

от Руси Чернев 3317 прегледа 0

Пловдив се развива и става все по-добър град за живеене, натрапчиво повтаря местната власт в опит да ни напомпа с оптимизъм в изборната 2019 година. И цитира - първенци сме по брой издадени разрешения за строителство на нови жилищни сгради, имаме най-бързо развиващите се индустриални зони, осигуряващи ни работа и доходи. Имаме и 9 вуза, които пък бълват кадри за новите заводи. Средната заплата също расте и съвсем скоро ще постигнем заветната цел - да настигнем Враца по този важен показател, с който най-често се измерва качеството на живота.

В пълен противовес с оптимистичните послания на администрацията са данните от статистиката. Според тях пловдивчани отдавна не са това, което бяха -консервативни по отношение на семейните ценности и местния патриотизъм и едновременно с това инициативни и напредничави. Днес профилът на младия пловдивчанин се променя с унищожително темпо.

За какво иде реч?

Преди 4 години проследихме какво се случи с тогавашните абитуриенти от елитния 12. и клас на Английската гимназия (събираща по традиция най-будните деца на града). От 26 зрелостници в Пловдив остана да учи само един. 13 отидоха в София, 1 в Благоевград и 11 - в чужбина. Все още не е известно колко от тях свързват бъдещето си с родния Пловдив, но е ясно, че повечето са невъзвращенци. Кратко проучване на актуалния випуск 2019 показва, че картината не се е променила значително. Децата от елитните пловдивски гимназии отново са пътници, а голяма част от най-добрите вече са приети в чужди университети. В същото време местните вузове продължават да се пълнят с кандидати от съседните области. В това, естествено, няма нищо лошо, защото не си и помисляме да делим децата според произхода и месторождението им, още повече че именно пришълците са новите пловдивчани. Проблемът е, че отличниците на пловдивските гимназии продължават да изтичат и когато са готови за брак и семейство, раждат децата си в София или чужбина.

Пловдив безспорно се развива и множи. Това обаче не се случва по законите на естествения прираст, а чрез миграцията - социална и икономическа.

Този седмица станаха известни нови обезпокоителни данни от статистиката. От 1680 души, сключили брак под тепетата през 2018-а, 769 са на възраст между 40 и 49 години. Веднага след тях най-често се решават на брак хората над 35 години. Почти толкова са и бракосъчетаните над 50 години. Оженилите се пловдивчани на възраст от 20 до 24 г. са едва 50.

Като прибавим към тези данни фактът, че мъжете под тепетата живеят средно до 68 години, а броят на разводите расте, се оказва, че времето за щастлив семеен живот на модерния пловдивчанин е не повече от 15 години. Тенденцията е застрашителна и никак не се връзва с оптимистичните представи на управниците за тенденциите в Пловдив по отношение на прираста и битката с демографската криза.

Миналия уикенд например едва десет души са се оженили под тепетата. При средната раждаемост от 1,6 деца в българското семейство потенциалът на петте щастливи двойки е най-много 8 бъдещи пловдивчани. На същия ден земния си път са завършили тройно повече наши съграждани.

Откакто е създадена, статистиката съществува единствено за да бъде анализирана. Тя е онази база, върху която би трябвало да стъпват всички управленски програми на мераклиите за власт. Именно на основата на статистиката американците осъществиха икономическото си чудо след годините на голямата депресия. Ние я подценихме и манипулирахме в годините на социализма (с което го доведохме до успешния му край). И днес продължаваме да я заменяме и с удобна стъкмистика, което е изключително опасен трик на политиците.

Ако някой ме пита за кого бих гласувал на следващите местни избори, ще отговоря - за този, който ме убеди, че знае как да направи живота в Пловдив такъв, че и най-закоравелите невъзвращенци да се замислят. И да се върнат тук с натрупаните в Англия или Америка знания. Така един ден сватбите под тепетата пак ще са повече от погребенията, а семейното щастие на модерния пловдивчанин навярно няма да е толкова кратко.

Коментари


Аз пък не съм съгласен - омръзна ми да ми разказват за тези, които бягат, че биби по-умните, по-добрите и по-красивите. Омръзна ми и да ми обясняват колко са успели на Запад. Да са живи и здрави. Само че.....тези, които остават движат този град. Те се грижат за възрастните си родители, а не ги гледат по скайпа. Те са истинските хора на Пловдив, а не надувковците, които само са взели, но нищо не са дали!! Пловдив ще си е Пловдив, селяните ще станат граждани, както е било и в историята на града преди. Стига драми, г-н Чернев, нищо извънредно не се случва.

Абсолютно вярно. Напълно съм съгласен.