Подай сигнал

Красив парк ще свързва храма „Сурп Кеворк” с Небет тепе

Пловдив

от Даниела Арнаудова 1990 прегледа 0

Предстои основен ремонт на стълбището по ул. „Турист” в Стария град. Проектът е на Община Пловдив и Арменското църковно настоятелство. Стойността му е 230 000 лева, а идеята е арменският комплекс – църквата и музеят – да станат част от забележителностите в туристическта обиколка на Стария град, уточни г-н Бердж Джаникян, председател на АЦН при храма „Сурп Кеворк”.

Плановете са да се изгради изцяло ново стълбище с гранитни плочи по ул. „Турист”, където е основният подход към двора на Арменското училище и църквата „Сурп Кеворк”. Нов подход ще свързва и двора на Арменската църква с Небет тепе, разказа арх. Галя Кръстева от „Геа архитекти”. Точно тук миналата година екипът на археологът София Христева проучи траекторията на западната крепостна стена. Бяха разкрити кула и други съоръжения, характерни за ранната римска епоха. Мястото се облагородява с нова паркова среда с алеи, стълби и панорамни площадки, с изгледи към града и крепостната стена. От „Геа архитекти” – арх. Галя Кръстева, конструктор Антон Василев и ландш. арх. Ст. Шаламанов – вече са съгласували промяната с НИНКН.

Актуалният ремонт обаче започва от стълбите по ул.”Турист”, които в момента не са добре оразмерени по норматив. Плочките са изпочупени и имат нужда от подмяна. „Освен нови стълби, които ще отвеждат към Небет тепе, оформяме наблюдателни площадки с пейки – на две места. Теренът ще се облагороди с подходящо озеленяване и осветление”, допълни арх. Кръстева. Целият район на комплекса ще е снабден с централно видео наблюдение.

Идеята е туристите да имат още една пешеходна връзка от Небет тепе към двора на храма „Сурп Кеворк”. Така те ще могат да разгледат уникалната музейна експозиция на арменската общност, подредена в странична постройка.

11 големи сандъка с църковна утвар пристигат в Пловдив след 1915 г., когато арменци със семействата си се преселват тук, бягайки от геноцида на турците.

Коментари