Красимир Коев: Всяка трета бутилка българско вино е за износ

127 български и чуждестранни изби предлагат еликсири в палата №11

За седма поредна година се наблюдава ръст на износа на българско вино. През 2018 година експортът е 64 млн. литра вино, а вътрешното потребление - около 120 млн. литра. Това означава, че всяка трета произведена у нас бутилка вино е за износ. Над 200 са отличията от международни конкурси на български винопроизводители само през 2018 година. Това обяви преди старта на Винария 2019 изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното инж. Красимир Коев. Той уточни, че въпреки лошите климатични условия миналото лято гроздовата реколта е била 153 хиляди тона, което е със 171 тона по-малко от реколта 2017. 


На 27-ото издание на международната специализирана изложба „Винария“ се представят 127 български и чуждестранни изби. Новите изложители са  28, а 7 компании се завръщат на престижния форум за лозарство и винарство. Със свои продукти се представят Австрия, България, Германия, Гърция, Испания, Италия, Румъния, Словения, Турция, Франция и Швейцария. 


От  Националната лозаро-винарска камара, която е организатор на проявата, уточниха, че в момента се разработва нова концепция и визия на Международния конкурс за вина, спиртни напитки и винено бренди, за да стане още по-авторитетен. Целта е да се привлекат повече чуждестранни журналисти, сомелиери, търговци и ценители, за да може по-добре да се промотира българското вино по света. 


Тази година има силно присъствие на български вина, ориентирани към местни сортове. Може да се дегустират напитки както на изгряващи имена и марки, така и от известни компании. Купажи от биомалина и биоарония с мавруд са световна новост, изложени в Града на виното в 11 палата. Той отново пресъздава уникалната атмосфера на пловдивските възрожденски къщи, посреща посетителите със зони за дегустации на най-добрите вина от 11 държави, за гурме демонстрации, за презентации и майсторски класове, както и с места за отдих и магазин, където ценителите могат да купят вина на цени на производителите.


В Града на виното отново се презентират храни и кулинария от Апенините в зоната „Вкусове от Италия“, която се провежда за 15-а поредна година в рамките на престижната изложба. Вино от Калабрия за първи път представя на своя щанд на „Винария“ известният италиански сомелиер и преподавател в Нов български университет Маурицио Ферери. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?