Крайнодесният Жаир Болсонаро е новият президент на Бразилия

Крайнодесният конгресмен популист Жаир Болсонаро е новият президент на Бразилия, предаде ДПА, като се позова на официални резултати, оповестени от Върховния изборен трибунал.

За Болсонаро са гласували 55, 7 на сто от избирателите при преброени 95 на сто от бюлетините от втория тур на президентските избори вчера. Неговият съперник от левицата Фернандо Адад получава 43,3 процента от гласовете, предава БТА.

Бившият капитан от армията ще встъпи в длъжност през януари.

Предизборната кампания беше белязана от напрежение и силна поляризация в обществото, раздирано от икономическа криза, рекордно насилие, ендемична корупция и спад на доверието към политическата класа, посочва Франс прес.

Около 147 милиона бразилци са гласували на балотажа.

"Демокрацията е в опасност. Свободите на личността са в опасност", заяви Адад на излизане от избирателната секция.

Досегашният президент Мишел Темер каза, че преходът на властта започва още днес.

Председателката на мисията наблюдатели от Организацията на американските държави Лаура Чинчила, бивш президент на Коста Рика, заяви, че гласуването в Бразилия е протекло спокойно и при спазване на закона.

Мнозина бразилци са обезпокоени, че 63-годишният Болсонаро, който неведнъж е изразявал възхищение към военната диктатура в Бразилия в периода 1964-1985 г., ще погази човешките и гражданските права и ще ограничи свободата на словото, посочва Ройтерс. В предизборната кампания той се зарече да пресече престъпността в бразилските градове и земеделските райони, като разшири правомощията на полицията и либерализира правото на притежаване на оръжия от бразилците, за да се борят с престъпността, добавя Ройтерс.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?