Крайно време е да скъсаме пъпната връв със соца

Младите хора трябва да знаят, че страната ни е фалирала три пъти по време на комунизма

Проф. Евелина Келбечева е пловдивчанка, преподавател в департамент "История и цивилизация" на Американския университет в България - Благоевград. Издала е трудове за българската история, включително за комунистически период. Интересите й включват България през периода след Освобождението до Първата световна война, Студената война в контекста на Балканите и България, преходът след 1989 г. Изнасяла е  лекции в унивeрситетите Харвард, Принстън и Колумбия.  

Новите учебници по история за 10. клас за учебната 2019/2020 г. предизвикаха вълна от недоволство заради необективното представяне на комунистическия режим. Проф. Келбечева е член на УС на Фондация "Истина и памет", която  публикува петиция до министъра на просветата Красимир Вълчев с призив за  преработка на част от учебниците.

- Защо се развихри толкова ожесточен спор около представянето на тоталитарния период в учебниците по история?

- Абсолютно ненормално е да поставяме този въпрос - 30 години след падането на режима и след като има толкова ясна оценка - не само в България, а и в цяла Европа, за същностната идентичност на трите тоталитарни режима на 20. век - комунизма, фашизма и националсоциализма.

Нито исторически, нито политически, нито идеологически може да се приеме идеята за оневиняване на който и да било комунистически режим.

- Опитът да се легализира този период като не чак толкова лош - това ли е най-скандалното?

- Точно това. От петте учебника, които видяхме, в един специално внушенията са изключително неприемливи -  този на издателство „Булвест 2000”, където автори са две професорки от Софийския университет. Една от тях -

проф. Баева, е била член на Изпълнителния съвет на БСП. 

Това вероятно обяснява защо пише за времето на премиера Жан Виденов  с толкова меки квалификации, които съвсем не показват истината за всъщност третия фалит на България тогава. Не се споменава нищо за хиперинфлация, за тотален колапс на икономиката, за това, че  този режим приключва с  11 милиарда долара външен дълг и 26 милиарда вътрешен дълг, как се обменят парите и спестяванията на хората се стопяват. Същото направи Виденов с 3000 процента инфлация. Никъде в учебника не става ясно, че българската държава фалира три пъти по времето на комунизма!  

В учебника като мантра се повтаря, че преди 1989 г. са били безплатни образованието и здравеопазването. Това е пълна лъжа, комунистическо клише, което продължава да се тиражира. Не, не са били безплатни - плащани са от данъците, от джобовете на всички българи. Това е поредната манипулация,  фалшификат на историята, целящи да покажат как режимът на Живков се грижел за благоденствието на народа си, какви широки социални програми развивал. 

Фондация „Истина и памет” реагира остро и срещу дълбоко перфидната манипулация, с която се поднася най-новата история на България. Привидно всички факти, термини, разписани в програмата, са там.  Но начинът, по който са подбрани и  монтирани, не позволява да се види истинският характер на този режим. Не става ясно, че 

комунистическият режим е наложен с ужасяващ терор, 

най-ужасяващият в историята ни, довел до изчезването на между 18 000 и 30 000 души. След 9 септември цялата страна е потопена в  ужас и кръв. Нощем изчезват хора, и досега се разкопават масови гробове.       

Няма как да се види истинската картина на началото на комунистическия терор, ако не се каже, че  най-голямата  политическа репресия в Източна Европа е тази в България. 

Манипулативен е и текстът в същия учебник за привилегиите, които  писателят Георги Марков, чиито пиеси са спирани, бил получил от комунистическата власт.

Според същия учебник Марков починал в Лондон след покушение, за което имало много версии. Това е също замитане на истината. В спомените си ген. Олег Калугин, зам.-шеф на КГБ, ясно казва: Българските другари поискаха да им изпратим спецматериал номер еди-кой си - отровата, с която Марков е ликвидиран.   

При това

България е единствената страна в Източна Европа, която убива свой дисидент.

Руснаците даже не го правят! 

- Как са решени тези проблеми в другите източноевропейски страни?

- Няма друга социалистическа страна, освен България, която да няма държавна политика по отношение представянето, разбирането, преподаването на най-близкото си минало.

При гостуването си у нас пастор Йоахим  Гаук, президент на Германия 2012-2017 г., каза: Преподаването на миналото трябва да бъде държавна политика, не може да се прави на парче.

Така е и според европейските разбирания, олицетворени от прочутата Декларация за европейска памет и съвест, инициирана от Вацлав Хавел, според която трите тоталитарни режима трябва да бъдат осъдени и преподавани по един и същи начин.

България няма Институт за национална памет, няма музей на  комунизма, мемориалите на жертвите са ни незабележими паметничета тук и там. И най-важното - канонът на учебника не се промени, щом и досега, след 30 г.,

все още не можем да вкараме истината за окупацията на България от Червената армия, 

за която плащаме милиарди и която довежда, заедно с това, което изплащаме и за участието си във втората фаза на войната, до най-голямата  икономическа и финансова криза в България. 

Продължаваме да бъдем на опашката  - това, че сме най-бедните в ЕС, не е толкова страшно. Благоденствието ни върви нагоре с всяка година, откакто сме член на ЕС. Това, което разделя дълбоко обществото, е оценката на комунистическия режим, на античовешката същност на комунистическата идеология.

- Защо толкова трудно се разделяме с миналото?

- За съжаление се оказва, че свободата, най-висшето достойнство и необходимост за човека,   като че ли е изчезнала като ценност, щом не разбираме, че точно свободата като ценност ни  беше върната след 1989 г. А жалим за хляба и кебапчето за стотинки. Нещо дълбоко е увредено в разбирането за ценности на цялото ни общество, явно не можем да оценим безценната свобода, която имаме сега - на пътуване, на мислене, на изява, на избор на идеи, на образование.

Прокомунистическата пропаганда не е преставала да има невероятна сила в България, както и соцносталгията, която е направлявана, спонсорирана, дирижирана от отделни централи.

- Колко години ще са ни нужни, за да узреем за баланс по отношение на миналото?

- Нито за комунизма и болшевизма, нито за фашизма, нито за нацизма може да има оправдателен разговор. 30 г. след падането на комунизма това е исторически неадекватно, морално невъзможно.

Липсата на нормална оценка на този режим се дължи и на невиждането на генетичните връзки между предишните и сегашните елити, на това, че агентите на ДС са навсякъде - в парламент, в банки, в медии, в ключови позиции на управляващия елит. Огромна част от новите бизнесмени са също свързани със структурите на ДС.    

Едни и същи фамилии продължават да управляват България

И фактите се замитат. Сещам се за новата книга на Велислава Дърева за атентата през 1925 г., спонсорирана от ПЕС, както лично Сергей Станишев се хвалеше. А книгата е пасквил, флагрантна фалшификация на историята, която не прави чест на авторката. Българската историография е показала отдавна какво представлява този атентат, заповядан от Москва, спонсориран от Москва. В писмата си един от атентаторите - Марко Фридман, иска от Коминтерна  хонорара си в долари, защото левът бил в голяма инфлация.

При нас всичко е някак половинчато. Ако имаше лустрация, ако имаше истински закон за осъждането на комунизма, а не само декларация, ако бяхме пресекли скудоумното пропагандно говорене за историята още в началото на т.нар. преход,  българското общество днес щеше да бъде различно. Политическите ни и граждански реакции, самочувствието на младите хора щяха да бъдат други. 

- Какво очаквате да се случи след блокирането на отпечатването на учебниците?

- Четири от издателствата реагираха адекватно, приеха голяма част от забележките. Другите учебници  са приемливи, могат да бъдат четиво за младите хора.

Основната ни критика е към учебника на „Булвест 2000”, който има нужда от радикална преработка. Един просветен историк не би могъл да си позволи да бъде по какъвто и да е начин апологет или оправдател на един тоталитарен режим, който фактически не само е довел до пълната съветизация на България, но който най-дълбоко е сменил вековните традиции на българския народ и хода на българската история на 9 септември 1944 г. 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
18 коментара
Киселец

Киселец

10.07.2019 | 09:03

А тук може да видите изказване на шефа на Българска народна банка, от което се вижда, че цялата информация за тежкото финансово положение на страната е било укривано от народа и е изнесена чак след падането на Т. Живков (на пленум на ЦК на БКП), може да си представите, че и много редови членове на БКП са стояли с отворени усти.: https://kiselec1.blogspot.com/2018/12/10-14.html

Отговори
0 0
Киселец

Киселец

10.07.2019 | 08:55

Вижте как е завършил комунизма у нас (събития месеци след промените, описани от БНБ): https://kiselec1.blogspot.com/2019/02/1980_56.html А ако разгледате отчетите за предишните години, ще видите, че значителна част от предприятията са били във фактически фалит, със заеми отлагани с години, голям външен и вътрешен дълг и пр. Но всичко това е било старателно укривано, а на хората са им разказвали приказки за процъфтяващия социализъм. затова още много хора не знаят или не искат да повярват.

Отговори
0 0
LE BO

LE BO

05.07.2019 | 15:16

Ивчо, само едно нещо трябва да знаеш, което е доказано от времето - на глупака най-много му подхожда бедността. Сега разбра ли защо си беден.

Отговори
4 0
 Съгласен

Съгласен

05.07.2019 | 09:05

до milen - Чудесен коментар, Милене! Напълно те подкрепям за написаното! Само една добавка към последните изречения, ако позволиш. Освен Курнелия, си имаме и такъв, който възхвалява масовия комунистически убиец че гевара и се възхищава от "геройствата" му, имаме си и прокремълски цял отбор "патриоти"! Това само за сведение...

Отговори
9 0
milen

milen

04.07.2019 | 20:21

Иво, ти май определено не си спомняш 80-те или си бил дете тогава. Да те светна: това беше времето на тоталното "нямане", нямаше нищо, което да купиш с парите си. А пари хората наистина имаха, примерно баничката беше 12 ст., бозичката - 8 ст., но в целия Пловдив нямаше един шибан телевизор, та ходихме с баща ми чак до Ихтиман да си купим телевизор по втория начин с връзки. "По втория начин с връзки" беше шаманското заклинание в тези времена. Африканците ни се подиграваха, бе бате, че чакаме по 20 години за автомобил...(баща ми не ги понасяше комунистите и ни взе за няколко години в Африка по-далеч от тях, това между другото). Казвал ми е как през 50-те са нахлули посред бял ден и са пребили неговия баща пред очите на семейството му, зверски шутове, майна, взели са му земята, целия добитък и само факта, че комунистчето е познавало дядо ми му е спестило куршум в главата. Други не са имали този късмет обаче. Не са изучени още от историците всичките извращения на комунизма, за глада през 50-те не се знае достатъчно, когато на стотици хиляди българи им е била конфискувана собствеността, без кравичката, теленцета, кокошките... те са гладували, а други просто са ги избивали за норматив. Ей, под турско не сме били толкова зверски поробени, както под комунизма! Относно ценностите, прочети есетата на Г.Марков за обществото и се опитай да не изпиташ срам от себе си и от разбиранията си, вземи прочети пресата оттогава и се опитай да не се погнусиш (имам няколко броя на тавана мога да ти услужа). Такъв цинизъм и омраза обладаваше нашата журналистика към демократичните западни нации (Франция, Англия, САЩ), че чак ти се завива свят от срам и унижение, че четеш тая словесна помия. Само психически страдащо същество бе способно ежедневно да бълва най-долни простотии по адрес на великите европейски нации. Свободни и проспериращи. Ние ли...? Ние си мълчахме. Ние бяхме съюзени с диваците от Азия, вечен съюз НРБ и СССР. Всички държави от източния блок организираха въстания срещу комунизма, само ние си го харесвахме съветското робство. Запомни, че всички народи въстанаха и дадоха жертви, само ние - не! Всички народи го погребаха това мъртво време, само ние - не! Ние си имаме такива като теб, като Курнелията, на която демокрацията й отнела хубавите неща. Върви си по пътя, майната ви, казах, каквото имах да кажа!

Отговори
12 2
Демократ

Демократ

04.07.2019 | 09:40

Някакъв Иво е един от стадото тъпи идиоти , заразени от хибридните патриотично-руски "българи" !

Отговори
6 1
Иво

Иво

03.07.2019 | 17:13

Пак до Миленчо - Айде бе, нямало как да се срине - сринаха я и още как! Щом помниш 90-те, трябва да помниш и как фалираха за нула време предприятия, за да може после да се продадат за скрап. Аз не съм идеалист, нито комунист, нито ми е промит мозъкът - знам, че имаше и губещи предприятия, знам, че имаше и празни рафтове и т.н. Но имаше и много печеливши предприятия, които изнасяха за цял свят качествена стока (включително за западни страни)! Само за пример ти давам военните заводи, Плама -Плевен и стотици други. Само за качество не ми говори, защото всички виждаме днес какво се крие под лъскавите обвивки на западните стоки - салам без месо, сирене без мляко, плодов сок без плодове и т.н. Не искам да манипулирам никого - всеки, който има глава на раменете може сам да прецени кое е по-добро. А извинявай и за ценностите - нима можеш да сравняваш ценностната система на хората тогава и сега!? Смешно е! И тъжно! Нима мислиш, че тая страна има бъдеще? Аз не мисля! Няма и какво да науча от теб, защото аз моите изводи съм си ги направил отдавна! И само за сведение - не съм привърженик на БСП (БКП) и никога не съм гласувал за тях!

Отговори
4 7
milen

milen

02.07.2019 | 17:30

Иво, примитивно дете на комунистическата пропаганда, пътувал съм на запад по време на соца и съм правил сравнение между едно богато и свободно общество и едно бедно балканско общество. "Благоденствието" на соца е само в празните ви промити мозъци... все едно вие не сте живели по това време - имахте ли благоденствие, да попитам? Безкрайни рафтове в полупразните магазини, пълни предимно с битова химия и перилни препарати. Няма как силна икономика да се срине след една историческа дата - сринала се е заради мърлящина, неефективност, изостанала безкрайно технологична база, корупция по съветски и ориенталски образец, кражби на поразия, стоки последно качество, сложили в устата на редовната фенка на комунизма крилатата фраза: "А пък там на запад всички магазини са корекоми!" След което със слабия си мозък отива и гласува за БКП. Безумие, но пропагандата си е свършила работата, нали Ивчо? Всяка бедност ражда престъпност и мафия, завещахте ни най-бедната държава и посяхте почвата за мафията от 90-те, пак вие! И не си мисли, че можеш да манипулираш човек като мен, живял в тази соц.-кочина. Жалко, че отровихте ценностите на хиляди и хиляди хора с лъжите си..., но историята ви изрита на бунището, всяко зло рано или късно загива, това от мен да го научиш. И го запомни добре!

Отговори
15 7
7/8

7/8

02.07.2019 | 16:58

Келбечева - соросоидната твар лъже най-безсрамно. Времето 1944-1989 г. е най-славното и икономически най-доброто време в историята на България. Лъжци като нея поругават с лъжите и клеветите си миналото на България.

Отговори
7 18
peho

peho

02.07.2019 | 15:46

ot kakvi danaci sa plahtali za zdrave i y4enie danacite bqxa simvoli4ni 5 10 leva na godina.viz gi sega profesorke ili ot tvoqta kambana gledah.vih ot kambanariqta na 1000000 balgari s 200leva pensii/pove4e ne pihi glyposti

Отговори
4 10

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?